Antalya-Batum
Yaklaşık Seyahat Mesafesi

Antalya-Batum
Yaklaşık Seyahat Süresi

Karadeniz’in en güzel şehirlerinden olan Batum son dönemde tatil ve iş amaçlı oldukça fazla ziyaret almaktadır. Batum’a uçak bileti arıyorsanız, tüm Batum uçuşlarını tek sayfada kıyaslayabileceğiniz ve size en uygun Batum uçak biletini anında satın alabileceğiniz Hepfly.com sizin için en doğru adres! Türk vatandaşlarının pasaportsuz girebildiği Gürcistan’ın Batum şehri hafta sonu tatili için ideal destinasyonlardan biridir. Yürüyerek baştan aşağı gezeceğiniz kent Avrupa, Era gibi meydanları ve sahil şeridiyle ünlüdür.
Batum uçuşlarının yapıldığı Batum Havalimanı, Batum şehir merkezinin 2 km güneyinde yer alır. Türk Hava Yolları ve Pegasus’un İstanbul kalkışlı direkt uçuşlar gerçekleştirdiği Batum’a bazı dönemlerde hava yolu firmalarının kampanyaları sayesinde oldukça uygun fiyatlarla uçulabilmektedir. Batum şehrinin 2 km güneyinde yer alan Batum Havalimanı, Türkiye'nin de 20 km kuzeydoğusunda yer alır. Bu nedenle hem Batum'a hem de Türkiye'nin kuzeydoğu illerine hizmet veren Batum Havalimanı'na ülkemizden direkt uçuşlar yapılmaktadır. Türkiye’nin gözde ulaşım hizmeti firmalarından TAV’ın yaptığı Batum Havalimanı’na İstanbul’dan direk uçuşlar yapılmaktadır.
Batum havalimanı'na ulaşım için otobüs ve taksi seçenekleri öne çıkmaktadır. 10 numaralı belediye otobüsleriyle Batum şehir merkezine ulaşım sağlayabilirsiniz. Havalimanından şehir merkezine ulaşım yaklaşık 20 dakika sürmektedir. Otobüsü tercih etmek istemiyorsanız, terminal binasının hemen önünden taksilere binebilir, yaklaşık 15 dakika içinde şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Peki Batum’a ne zaman gitmeli; havayolu şirketlerinin istatistiklerine göre Batum uçuşları için en ucuz uçak biletini alabileceğiniz dönemler Eylül’ün ikinci haftası ile Ekim’in ikinci haftası arasındaki dönemdir. Biletinizi seyahat tarihinizden ortalama 60 gün önce alarak en ucuz Batum uçak biletine sahip olabilirsiniz. En hesaplı uçacağınız gün Çarşamba, en pahalı uçacağınız gün ise Pazar.
Batum’un yerel tatları türk mutfağına çok benzemektedir. Özellikle Karadeniz mutfağı ile benzerlik gösteren Gürcü mutfağı bize uzak olmayan lezzetlere sahip olduğu için yemek konusunda rahatlık sağlamaktadır. Gürcü mutfağında olan bazı yemeklerin karşılığı, haçapuri bizim Karadeniz pidemiz ile, mchadi’si bizim mısır ekmeğimiz ile birebir aynıdır. Gürcülerin milli çorbası harço’nun içinde kuşbaşı et, pirinç, domates ve kişniş otu bulunuyor. Batum ve yöresinde üretilen ‘sulguni’ peyniri Gürcülerin gurur kaynağı. Et dolgulu haşlama hamur ‘hinkal’; Türk işi mantıya, İtalyan lezzeti ravioli’ye benziyor. Batum Balık Hali’nden Türk sularında fazla bulunmayan lezzetler bulabilirsiniz. Özellikle buradan aldığınız zargana ya da mersinbalığını, halin arkasındaki barakalarda pişirtip yeme imkanını mutlaka değerlendirmelisiniz. Özellikle yarı tatlı şaraplarıyla dünya literatürüne giren Gürcü şaraplarının en popülerleri Muzukani ile Kindzmarauli. Gürcüler votkayı ‘rumka’ denilen küçük bardaklarda, başka bir bardağa da meyve suyu koyarak içiyorlar.
Batum Karadeniz’de sınırımızın hemen yanında bulunan ve bizimle aynı yapıya sahip insanların çoğunlukta olduğu bir şehirdir. Bir deniz şehri olması sayesinde büyük turist gemilerini limanda her zaman görmeniz mümkündür. Tarihi dokusunun yanında şehirde, lüks casino ve oteller, modern göktelenler ve tarihi binaları bir arada görebilirsiniz. Batum’da görülmesi gereken yerler şehrin küçük olması sebebiyle yürüyerek bile 1 2 günde gezilebilmektedir. Rahat bir tatil ve doya doya gezmeyi seven bir insan iseniz tatilinize 3 gün ayırmanız sizin için yeterli olacaktır. Batum’a gittiğinizde görmenizi tavsiye ettiğimiz ilk durak şehre 9 km mesafede bulunan Batum Botanik Bahçesi olacaktır. 108 hektarlık bir alana kurulu olan bu botanik bahçe dünyanın en büyük botanik bahçelerinden biridir. Beş binin üzerinde bitkinin bulunduğu botanik bahçeyi gezmek için en az 2 saat zaman ayırmanız gerekmektedir. Batum’da deniz sezonu Mayıs sonu gibi açılmakta ve eyül ayına kadar devam etmektedir. Plajlara paralel uzanan Batum Bulvarı 7 km uzunluğu ile hem en güzel plajlara ulaşımı sağlıyor hem de bulvarda bulunan kafe, restoran ve park alanları ile plaja gelenlerin ihtiyaçlarını karşılıyor.
Bazı avrupa şehirlerinde görebildiğiniz Astronomik saatlerin bir benzeri Batum’da eski National Bank of Georgia binasının üzerinde bulunuyor. Aşk Heykeli ile bitişik bir konumda olan 55 metre yüksekliğindeki Ferris Whell isimli dönme dolap manzarayı görmek isteyenler için tavsiye edeceğimiz bir gezi noktasıdır. Batum’da görmenizi tavsiye edeceğimiz diğer noktalar ise şu şekildedir; Stalin Müzesi, Acara Devlet Müzesi, Orta Camii, Piazza Batumi, Era Meydanı, Apsaros Kalesi, Fener Kulesi, Virgin Mary Kilisesi, Ermeni Apostolik Kilisesi’dir. Deniz sezonu Mayıs’ta açılıyor, Ekim’e kadar devam ediyor. Ancak Batum sahilleri çakıl taşlarıyla kaplı olduğunu hatırlatmak isteriz yanınızda plaj ayakkabısı almanız oldukça yararlı olacaktır
Batum seyahati için size birkaç ipucu hazırladık; Ninoshvili Caddesi boyunca ücretsiz Wi-Fi bulmak mümkün. Çoğu otel kafe, restoran ve barların ücretsiz internet hizmeti bulunuyor. Restoranlarda ve kapalı mekânlarda sigara yasağı yok. Sadece sigara içilmeyen bölümler var. Şehirde süpermarket sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Halk alışverişini bakkallardan yapıyor genelde. Gece kulüplerinin birçoğunda giriş ücreti olarak 10 lari (12 TL) ödenmesi gerekiyor. 23.00 sonrası kulüpler kalabalıklaşmaya başlıyor ve sabah 04.00’e kadar çoğu açık. Batum’da alışveriş caddesi, bölgesi ya da merkezi yok. Eski Batum olarak bilinen Era Meydanı’ndaki dar sokaklardaki tek tük dükkânlardan alışveriş yapabilirsiniz. Türk insanlarının oldukça fazla tercih ettiği bir tatil merkezi olan Batum sıcak halkı ve vize pasaport gibi tatil için engel uygulamaları bulunmamasıylada dikkat çekmektedir. Kendi ülkemizde bir tatil yapıyor havasında olacağınız Batum seyahati aynı zaman da ekonomik olması sayesinde keyifli zamanlar yaşamanızı sağlayacaktır. Hepfly olarak güzel bir tatil ve iyi yolculuklar dileriz.
Antalya Havalimanı Türkiye'nin en işlek ikinci havalimanıdır. Sene boyunca milyonlarca yerli ve yabancı yolcuyu ağırlayan havalimanı, Türkiye'nin yurtdışına açılan kapılarından biridir. Şehir merkezinin 10 km doğusunda yer alan Anatalya Havalimanı 2011 senesinde kendi kategorisinde Avrupa'nın En İyi Havalimanı ödülünü almıştır.
Antalya Büyükşehir Belediye'sinin 600 numaralı otobüsü her yarım saatte bir yolcuları Antalya Havalimanı'ndan şehir merkezine taşır.
Havaş servisini Antalya Havalimanı'ndan şehir merkezine ulaşırken kullanabilirsiniz. Servis saatleri, duraklar ve ücret bilgileri Havaş Antalya web sayfasında vardır.
Taksi
Antalya Havalima'nın hem iç hem dış hatlarında günün her saati taksi bulmak mümkündür.
Antalya'ya Ne Zaman Gitmeli?
Antalya’da sezon 7 ay sürüyor. Haziran ayında 40 derece sıcaklığın yaşandığı şehirde ekim sonunda bile denize girmek mümkün. En uygun fiyatlı uçak biletini bulmak için yapılan araştırmalara göre yurtiçi uçuşlarda son 21 gün kala fiyatlar yükselmeye başlayıp, son 15 gün kala ise iki katına kadar çıkabiliyor.
Antalya’nın ilk restoranı Kebapçı Topçu’da şiş köfte yiyin. Köfteler Korkuteli yaylalarında otlayan keçi ve kuzuların etlerinden yapılıyor.
Kente özgü tahinli piyaz için Özdoyum Restoran’ı tercih edebilirsiniz.
Yanık dondurmasıyla ünlü Akdeniz Pastanesi’ne uğrayın. Alanya’da bulunan Aspendos Lokantası’nda Esma Abla’nın öksüz helvasının tadına da mutlaka bakın.
Antalya'da Görülmesi Gereken Yerler
MS. 2. yüzyılda Romalılar tarafından inşa edilmiş olan Aspendos'un en önemli yapısı tiyatrosu. Antik tiyatrolar arasında en iyi şekilde korunanarak gelmiş bir açık hava tiyatrosudur.
Alanya:
Alanya için dünyanın en ünlü ilçelerinden biri diyebilirsiniz. Dünyanın dört bir yanından gelen turistler, gündüz Kleopatra'nın yüzdüğü kumsallarda, gece ise eğlence mekanlarında vakit geçiriyorlar. Denizi sıcak bulursanız Sarpdere Kanyonu'ndaki doğal havuzlarda serinleyebilirsiniz.
Düden Şelalesi:
Yılda 12 milyon kişinin ziyaret ettiği şelale Antalya'nın doğal simgesi olarak biliniyor. Düden Çayı boyunca ikiye ayrılıyor. Bir bölümü yaklaşık 40 metrelik falezlerden denize dökülürken, ikinci kısma İskender Şelalesi de deniliyor. Bunun nedeni Pamphylia'yı fetheden Büyük İskender'in burada atlarına su vermesi.
Perge Antik Kenti:
MÖ. 7. yüzyılda kurulan kente girdiğinizde kalıntılar o kadar ihtişamlı ki sanki daha birkaç yıl önce yıkılmış havası veriyor. Devasa Roma hamamı sanki onarılınca kullanılabilir gibi duruyor. En uygun ziyaret zamanı ilkbahar ve sonbahar ayları.
Antalya'da Alışveriş Önerileri
Greyfurt, limon, portakal, bergamut, patlıcan, karpuz ve incir reçelleri mükemmel birer hediye olabilir. Kök boyasıyla yapılan döşemealtı halıları ve ören yerlerine ait heykelcikleri de tercih edebilirsiniz.
Antalya'ya Özel KelimelerHer şehirde olduğu gibi Antalya’da da bazı gündelik kelimeler yöre halkı tarafından kendilerine has yorumlanıyor. İşte bazıları...
Gastan: Şaka
Tefek: Asma
Yümek: Yıkamak
Çiğin: Göğüs
Gunnamak: Doğurmak