Antalya-Addis Ababa
Yaklaşık Seyahat Mesafesi

Antalya-Addis Ababa
Yaklaşık Seyahat Süresi

Addis Ababa, Afrika Boynuzu’nda yer alan Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti ve 32 Afrika ülkesinin tek çatı altında toplandığı uluslararası kuruluş Afrika Birliği’nin başkentidir. Deniz seviyesinden 2500 metre yükseklikte bulunan Addis Ababa’nın bir diğer adı da Addia Abeba’dır. Toplam yüzölçümü 530.14 km2 olan Addis Ababa’nın toplam nüfusu 2 milyon 738 bin 248 kişidir. Nüfusu Hristiyan, Yahudi ve Müslüman toplulukları oluşturur. Addis Ababa’nın resmi dili bulunmaktadır. Addis Ababa’da resmi dilin bulunmamasının sebebi, şehirde 80 farklı dilin konuşuluyor olmasıdır.
1886 yılında II.Menelik tarafından kurulan şehrin bulunduğu alanı, II.Menelik’in eşi Taytu Betul seçmiştir. Şehrin adı ise Etiyopya dilinde yeni çiçek anlamına gelmektedir. Addis Ababa, 1889 yılında Etiyopya’nın başkenti olmuştur.
Afrika Birliği’nin ve BM Afrika Ekonomik Kurulu’nun merkezi olmasından dolayı Addis Ababa birçok uluslar arası konferansa ev sahipliği yapmaktadır. Aynı zamanda sahip olduğu demiryolu ve havayolu sayesinde önemli bir ticari kavşak görevi görmektedir. Kahve, süt ürünleri ve tütünün yanı sıra deri, tekstil ve metal üretimiyle de büyük bir ticari öneme sahiptir. Önemli bir eğitim merkezi olan Addis Ababa’da modern ve yüksek binalar ile geniş caddelere sahiptir. Addis Ababa, yumuşak iklim etkisi altındadır. Dünya genelinde Bolivya’nın başkenti La Paz kentinden sonra en yüksek ikinci başkenttir. Karayolları aracılığıyla Somali, Kenya ve Sudan’a bağlanan Addis Ababa, demiryoluyla da Cibuti’ye bağlanmaktadır.
Pekin, Chuncheon, Leipzig ve Ankara, Addis Ababa’nın kardeş kentleri arasında yer almaktadır. Ayrıca Addis Ababa, 1963 yılında imzalanan Afrika Birliği Örgütü sözleşmesine de ev sahipliği yapmıştır. Afrika Birliği’ne üye olan bazı Afrika ülkeleri arasında Cezayir, Somali, Güney Afrika, Madagaskar, Libya, Gabon, Sudan, Tunus,Kenya, Gine, Nijer, Seyşeller, Nijerya, Fildişi Sahili, Tanzanya, Uganda, Cibuti yer almaktadır. Fas, bu kuruluşun bir üyesiyken, 1984 yılında bu kuruluştan ayrılmıştır.
Okaliptus ağaçlarının arasında kaybolan Addis Ababa’ya Somali, Kenya ve Sudan’dan karayolu aracılığıyla, Cibuti’den ise demiryolu aracılığıyla ulaşılabilmektedir fakat Türkiye’den Addis Ababa’ya ulaşım sadece havayolu aracılığıyla gerçekleştirilebilmektedir.
Addis Ababa’da Bole Uluslararası Havaalanı ismiyle bir havaalanı bulunmaktadır. Addis Ababa’nın yakınlarındaki Bole bölgesinde bulunan havaalanı, Türkiye ve Addis Ababa arasındaki havayolu ulaşımının ikinci ağıdır.
Türkiye’den Addis Ababa’ya şehir uçak bileti satışı yapan ve uçuş seferleri düzenleyen tek havayolu firması Türk Hava Yolları (THY)’dır. Addis Ababa’ya şehir uçak bileti satışı yapan ve uçuş seferleri düzenleyen tek havaalanı ise İstanbul’da bulunan İstanbul Atatürk Havalimanı’dır. İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan Addis Ababa’daki Bole Havalimanı’na düzenlenen uçuş seferleri doğrudan uçuştur. İstanbul Atatürk Havalimanı dışında bir diğer havaalanı da İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’dır fakat İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan düzenlenen uçuşlar aktarmalı uçuşlardır. Türkiye’de havaalanı bulunan diğer illerden de İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı aktarmalı olarak Addis Ababa’ya seyahat edilebilmektedir.
Bole Uluslararası Havalimanı’na iniş yaptıktan sonra Addis Ababa şehir merkezine çeşitli ulaşım araçlarıyla ulaşabilirsiniz.
Addis Ababa şehir merkezine geldikten sonra konaklama için tercih edebileceğiniz seçenekler;
Adı sıkça duyulmayan fakat Afrika ülkeleri tarafından oldukça önem arz eden Addis Ababa şehrinde gezilebilecek alanlar;
Okaliptus ağaçlarının ve yüksek binaların dans ettiği Addis Ababa mutfağı yani Etiyopya mutfağı, et yemekleriyle ön plana çıkan bir mutfaktır. Dana eti, koyun eti ve tavuk eti oldukça fazla tüketilmektedir. Acı lezzetler ve baharatlar, Etiyopya mutfağında oldukça geniş bir yere sahiptir.
Aslında bir ekmek olan fakat et yemekleri ve soslarla birleştirilerek yemek hâline gelen Injera, sebze güvercini olan Shiro Wat, kıyma ve etten yapılan Kifto ve Tibs, Etiyopya mutfağında tadılması gereken lezzetlerin başında gelmektedir.
Etiyopya mutfağının hakim olduğu restoranlarda bir detay bulunmaktadır. Restoranlarda yediğiniz yemeğe düşük miktarlarda bahşiş bırakmanız gerekir. Bahşiş bırakmasanız bile bazı restoranlarda hesabınıza %10 servis bedeli ilave edilmektedir.
Addis Ababa’da yöresel lezzetleri tadabileceğiniz restoranlar;
Kuş izleme turlarına katılabileceğiniz ılıman bir şehir olan Addis Ababa’da alışveriş yapılabilecek yerler;
Afrika ülkelerinin başkenti ve önemli bir merkezi olan Addis Ababa seyahatinden sonra Türkiye’ye dönüş yapmak için öncelikle şehir merkezindeki ulaşım araçlarıyla Bole Uluslararası Havalimanı’na gidilmeli ve oradan Türkiye’de bulunan İstanbul şehrine uçuş seferi düzenleyen ve şehir uçak bileti satışı yapan Türk Hava Yolları (THY) firmasından alınan şehir uçak bileti ile İstanbul Atatürk Havalimanı’na uçulmalıdır. Yine Türkiye’den Addis Ababa’ya ulaşımda olduğu gibi Addis Ababa’dan da Türkiye’ye, Türk Hava Yolları (THY) firması haricinde başka havayolu firmalarıyla da aktarmalı uçuşlar düzenlenmekte ve bu aktarmalı uçuşlarla da Türkiye’ye geri dönülebilmektedir.
Antalya Havalimanı Türkiye'nin en işlek ikinci havalimanıdır. Sene boyunca milyonlarca yerli ve yabancı yolcuyu ağırlayan havalimanı, Türkiye'nin yurtdışına açılan kapılarından biridir. Şehir merkezinin 10 km doğusunda yer alan Anatalya Havalimanı 2011 senesinde kendi kategorisinde Avrupa'nın En İyi Havalimanı ödülünü almıştır.
Antalya Büyükşehir Belediye'sinin 600 numaralı otobüsü her yarım saatte bir yolcuları Antalya Havalimanı'ndan şehir merkezine taşır.
Havaş servisini Antalya Havalimanı'ndan şehir merkezine ulaşırken kullanabilirsiniz. Servis saatleri, duraklar ve ücret bilgileri Havaş Antalya web sayfasında vardır.
Taksi
Antalya Havalima'nın hem iç hem dış hatlarında günün her saati taksi bulmak mümkündür.
Antalya'ya Ne Zaman Gitmeli?
Antalya’da sezon 7 ay sürüyor. Haziran ayında 40 derece sıcaklığın yaşandığı şehirde ekim sonunda bile denize girmek mümkün. En uygun fiyatlı uçak biletini bulmak için yapılan araştırmalara göre yurtiçi uçuşlarda son 21 gün kala fiyatlar yükselmeye başlayıp, son 15 gün kala ise iki katına kadar çıkabiliyor.
Antalya’nın ilk restoranı Kebapçı Topçu’da şiş köfte yiyin. Köfteler Korkuteli yaylalarında otlayan keçi ve kuzuların etlerinden yapılıyor.
Kente özgü tahinli piyaz için Özdoyum Restoran’ı tercih edebilirsiniz.
Yanık dondurmasıyla ünlü Akdeniz Pastanesi’ne uğrayın. Alanya’da bulunan Aspendos Lokantası’nda Esma Abla’nın öksüz helvasının tadına da mutlaka bakın.
Antalya'da Görülmesi Gereken Yerler
MS. 2. yüzyılda Romalılar tarafından inşa edilmiş olan Aspendos'un en önemli yapısı tiyatrosu. Antik tiyatrolar arasında en iyi şekilde korunanarak gelmiş bir açık hava tiyatrosudur.
Alanya:
Alanya için dünyanın en ünlü ilçelerinden biri diyebilirsiniz. Dünyanın dört bir yanından gelen turistler, gündüz Kleopatra'nın yüzdüğü kumsallarda, gece ise eğlence mekanlarında vakit geçiriyorlar. Denizi sıcak bulursanız Sarpdere Kanyonu'ndaki doğal havuzlarda serinleyebilirsiniz.
Düden Şelalesi:
Yılda 12 milyon kişinin ziyaret ettiği şelale Antalya'nın doğal simgesi olarak biliniyor. Düden Çayı boyunca ikiye ayrılıyor. Bir bölümü yaklaşık 40 metrelik falezlerden denize dökülürken, ikinci kısma İskender Şelalesi de deniliyor. Bunun nedeni Pamphylia'yı fetheden Büyük İskender'in burada atlarına su vermesi.
Perge Antik Kenti:
MÖ. 7. yüzyılda kurulan kente girdiğinizde kalıntılar o kadar ihtişamlı ki sanki daha birkaç yıl önce yıkılmış havası veriyor. Devasa Roma hamamı sanki onarılınca kullanılabilir gibi duruyor. En uygun ziyaret zamanı ilkbahar ve sonbahar ayları.
Antalya'da Alışveriş Önerileri
Greyfurt, limon, portakal, bergamut, patlıcan, karpuz ve incir reçelleri mükemmel birer hediye olabilir. Kök boyasıyla yapılan döşemealtı halıları ve ören yerlerine ait heykelcikleri de tercih edebilirsiniz.
Antalya'ya Özel KelimelerHer şehirde olduğu gibi Antalya’da da bazı gündelik kelimeler yöre halkı tarafından kendilerine has yorumlanıyor. İşte bazıları...
Gastan: Şaka
Tefek: Asma
Yümek: Yıkamak
Çiğin: Göğüs
Gunnamak: Doğurmak