Ankara-Sarajevo
Yaklaşık Seyahat Mesafesi

Ankara-Sarajevo
Yaklaşık Seyahat Süresi

Saraybosna ya da eski Sırpça adıyla Sarajevo, bugün Bosna-Hersek Konfederasyonu’nun başkenti ve en büyük şehridir. Dört kadim dinin yıllarca barış içinde yaşaması nedeniyle “Avrupa’nın Kudüs’ü” olarak adlandırılan Saraybosna, Yugoslavya’da yaşanan etnik iç savaş nedeniyle en ağır tahribatı almış ve savaşın en uzun kuşatma altında kalan şehri olmuştur. 1463 yılında Osmanlı İmparatorluğunun egemenliğine geçmesiyle İmparatorluğun Avrupa’daki en büyük şehri olan Saraybosna aynı zamanda modern bir görünüme kavuşmuştur. Saraybosna’da 1885 yılında inşa edilen tramvay ağı, San Fransisco’dan sonra dünyada yapılan ikinci elektrikli tramvay ağıdır. Şehrin tarihe geçmesine neden olan olay ise; 1. Dünya Savaşının başlamasına neden olan Avusturya-Macaristan veliahtının Saraybosna’da öldürülmüş olmasıdır. Ankara, Türkiye Cumhuriyetinin başkenti ve ikinci büyük şehridir. Fazla turistik olmayan şehrin yazılı tarihi 10.000 yıl öncesi Eski Taş Çağına kadar ulaşmaktadır. Tarihte en eski yerleşim yerlerinden birisi olan Anadolu’nun tam merkezinde bulunan Ankara’da Hitit, Frig, Lidya, Pers, Galat uygarlıkları ile Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorlukları hüküm sürmüştür. Bu büyük uygarlıklardan günümüze ulaşan eserler ise; Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Etnografya Müzesi ve ODTÜ Bilim ve Teknoloji Müzesinde sergilenmektedir.
Ankara’dan Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’ya en uygun Ankara-Saraybosna uçak bileti ile seyahat etmek istediğinizde, kullanabileceğiniz havalimanı Ankara Esenboğa Havalimanı olacaktır. En uygun Ankara-Saraybosna uçak bileti alarak seyahat edeceğiniz havalimanı ise; Saraybosna Butmir Uluslararası Havalimanı’dır. Uçuş süreniz ise aktarmalı uçuşunuza bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Türk Hava Yolları Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan Saraybosna Butmir Havalimanı’na tek veya iki aktarmalı uçuş gerçekleştiren havayolu firmasıdır. En uygun İstanbul-Saraybosna uçak bileti fiyatları ise İstanbul aktarmalı THY uçuşlarındadır. Ankara Esenboğa Uluslararası Havalimanı, Çubuk ilçesinde şehir merkezine 28 km. uzaklıkta, Ankara ve çevresine hizmet veren uluslararası havalimanıdır. 1955 yılında hizmete açılan Ankara Esenboğa Havalimanı, 2015 yılında 12 milyonu geçen yıllık yolcu kapasitesi ile Türkiye’nin 4. büyük havalimanıdır. Havalimanında yeni terminal ise 2006 yılında hizmete girmiştir. Bu sayede 182.000 m2. ye ulaşan terminal alanı Türkiye’nin ikinci büyük terminal alanı haline gelmiştir. İç ve dış hatlar terminali bir arada olan Ankara Esenboğa Havalimanının uluslararası güvenlik kodu ise en yüksek kod olan CAT III’dür. Ankara Esenboğa Havalimanına taksi, özel araç veya otobüs ile ulaşmanız mümkündür. Belediye otobüsleri ile havalimanına ulaşmak isterseniz 442 numaralı Belko Air otobüsüne AŞTİ gelen yolcu katından binerek Kızılay, Tren Garı karşısı ve AKM üzerinden 80 dakika içinde havalimanı iç ve dış hatlara ulaşmanız mümkündür. Belko Air otobüsleri 06.00-00.00 saatleri arasında 30 dakikada bir, 00.00-05.00 saatleri arasında ise 60 dakikada bir 10 TL. ücret karşılığında hizmet vermektedir. Duraklar arası mesafe ise yaklaşık 10 dakikadır.
Bosna-Hersek Federasyonu’nun en büyük havalimanı olan Saraybosna Butmir Uluslararası Havalimanı’nın yapımına 1966 yılında eski Yugoslavya zamanında başlanmış ve 1969 yılında da hizmete açılmıştır. Özellikle Avrupalı charter uçak firmalarının yoğun olarak kullandığı bir havalimanı olan Saraybosna Havalimanı, Balkanlar’a düzenlenecek gezilerin de başlangıç noktasıdır. 1992-1995 yılları arasında BM kontrolünde olan ve sadece insani yardım malzemesi taşıyan uçakların iniş-kalkış yapabildiği havalimanı 1996 yılında tekrar sivil hava taşımacılığına açılmıştır. Saraybosna şehir merkezinden 6.1 km. uzaklıkta bulunan havalimanından şehir merkezine ulaşım için taksi veya otobüs kullanabilirsiniz. Taksi ücretleri pazarlığa tabiidir ve binmeden önce konuşmanız tavsiye edilir. Havaalanından otobüs ile Başçarşı adı verilen şehir merkezine ulaşmak için; terminal önünden binebileceğiniz ve 05.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30, 15.30, 16.30, 21.30 ve 22.30 saatlerinde hareket eden tek otobüs hattı ile ulaşmanız mümkündür. Eğer bu saatler dışında havalimanına indiyseniz ve taksi kullanmak istemiyorsanız; Terminal çıkışında sağ taraftan devam ederek, Kurta Schorka Caddesi’ne ulaşmanız ve 100 metre sonra tekrar sağa dönerek Brace Mulica Caddesi’ne geçmeniz gerekir. Bu cadde üzerinde bulunan Merkator Alışveriş Merkezi’nin önünden geçen 107 ve 103 numaralı tramvay otobüsler ile şehir merkezine ulaşılabilirsiniz.
En uygun Ankara-Saraybosna uçak bileti ile ulaşacağınız Saraybosna’da konaklama için tavsye edilen bölgeler; şehir merkezi Başçarşı ve çevresidir. Bu bölgede her bütçeye uygun otel, apart veya hostel seçenekleri bulabilsiniz, ayrıca gezmek istediğiniz bölgelere yürüme mesafesinde ulaşabilirsiniz. Göreceğiniz yerler arasında ilk sırada bulunan Başçarşı, 16.yy. da Osmanlılar tarafından kurulmuş büyük bir ticaret merkezidir ve hala çarşı olarak kullanılmaktadır. Saraybosna’nın simgesi olan çeşme, Mimar Sinan’ın eseri olan Gazi Hüsrev Bey Camiisi, Saat Kulesi ve Brusa Bezitan Müzesi Başçarşı’da göreceğiniz eserlerdir. En işlek cadde olan Ferhadiye Caddesi üzerinde Bosna Hersek’in en büyük Katolik Katedrali olan Sarajevo Katedrali bulunur. Yine bir Osmanlı eseri olan Latin Köprüsü, Bosna Hersek Ulusal Müzesi ve Milli Kütüphane görülmesi gereken diğer eserlerdir. Saraybosna’da görmeniz gereken en ilginç yer ise şehir merkezinde bulunan bir evin içinden girilen ve 4 ay içinde 24 saat aralıksız kazılarak 800 mt. uzunluğunda açılan “Yaşam Tüneli”dir. Yaşam Tüneli, 1993 yılında iç savaşın en uzun Sırp kuşatmasını yaşayan Saraybosna halkına gıda ve ihtiyaç malzemelerinin taşındığı tüneldir ve bugün büyük bir kısmı havalimanı pistleri altında olduğundan kapalıdır. Müze olarak kullanılan bölümde ise tünel ile ilgili eşyalar sergilenmektedir. Türk mutfağına çok benzeyen Boşnak mutfağında süt ve hamur işleri ağırlıklıdır. Boşnak Böreği, Tarhana ve Bey çorbası, Türk kahvesinden farklı olan Boşnak Kahvesi, Boşnak Köftesi ve et yemekleri Saraybosna’da özellikle tadılması gereken lezzetlerdir.