Adana-Thessaloniki
Yaklaşık Seyahat Mesafesi

Adana-Thessaloniki
Yaklaşık Seyahat Süresi

Selanik, Yunanistan’ın başkent Atina’dan sonra en büyük ikinci şehri olarak kabul edilmektedir. İzmir’in kız kardeşi olarak adlandırılan şehir, mecazında bulunulduğu gibi iklim ve yaşam koşulları nedeniyle İzmir’e oldukça benzemektedir.
Atatürk’ün doğduğu evin de burada olması sebebiyle insanların bu şehri görmek için Selanik uçak bileti fiyatları hakkında araştırma yaparak, uygun zamanlarda bir tatil planladıkları görülmektedir. Atatürk’ün doğduğu ev dışında pek çok tarihi ve turistik yapının bulunduğu bu şehre gitmek isteyenlerin, festivaller dönemini de yakalamak istedikleri bilinmektedir.
Selanik Uluslararası Havalimanı
Yunanistan’ın ana havalimanı olarak kabul edilmektedir. Hem sivil hem de askeri kullanım alanlarına hizmet etmektedir. Şehrin yaklaşık olarak 15 km güneyinde bulunmakta olan havalimanına ulaşım sağlamak isteyenlerin iki seçenekleri bulunmaktadır.
Otobüsler
Havalimanı çıkış kapısının hemen önünde bulunan otobüs durağını kullanarak, 45 dakika da şehir merkezine ulaşmak mümkün olmaktadır.
78 numaralı otobüse binerek Beyaz Kule’nin hemen karşısında inmek yeterli olacaktır. Otobüsün güzergahının uzun olması sebebi ile çok kalabalık olacağını da belirtmek gerekir.
Taksi
Hem havalimanı içerisinde bulunan hem de havalimanı dışında beklemekte olan taksiler de, şehir merkezine ulaşmak isteyenlerin tercihi olmaktadır. Taksiyle yapılacak yolculuğun süresi 25-30 dakika civarındadır.
Selanik, Akdeniz ikliminin görülmekte olduğu bir şehirdir. Kuzey kesimlerde Balkan iklimi etkisi sebebiyle kış aylarında yoğun soğuklar yaşanıyor olsa da diğer kesimlerde ılıman bir sıcaklık vardır. Bu sıcaklık verilerine bakıldığında, şehri ziyaret etmek isteyenlerin yılın her dönemi bu isteklerini yerine getirebilecekleri söylenebilir. Fakat yaz aylarında şehirde pek çok festivalin olması tatilcilerin kaçırmak istemedikleri etkinlikler olarak bilinmektedir.
Bu sebeple Temmuz- Eylül ayları arasında şehri ziyaret etmek, memnuniyet açısından daha faydalı olacaktır. Bu aylar için ziyarette bulunmak isteyenlerin birkaç ay öncesinden Selanik uçak bileti arayışlarına başlamaları gerekmektedir. Yaz aylarında uçak bileti fiyatlarında büyük bir artış olması göz önüne alındığında, erken bilet alımı maddi açıdan rahatlamayı beraberinde getirecektir.
Selanik, tatillerini kültür turizmi yaparak geçirmek isteyenlerin ilk tercihi olabilecek bir yerdir. Birbirinden eşsiz tarihi mekanları ve Osmanlı ile Bizans dönemini yansıtan yapılarıyla oldukça ilgi çekicidir. Antik çağlardan bu yana var olduğu varsayılan ülkenin, en güzel şehrinde muhakkak görülmesi gereken yerler hakkında birkaç bilgi vermeye çalışacağız;
İlk sırada yer alan bu yer, 1881 yılında Atatürk’ün doğduğu evdir. O zamanki adresi Koca Kasım Paşa Mahallesi Islahhane Caddesi idi. Günümüzde ise Apostolou Pavlu Caddesi 17 numarada bulunmaktadır. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Selanik Başkonsolosluğu hemen Atatürk Evi Müzesinin yanında yer almaktadır. Evin asıl girişi, Apostolou Pavlu Caddesinden olmakla birlikte bugün kullanılmamaktadır. 2012 yılında yapılan restorasyon sonrasında Isaias sokak üzerinden, evin arka bahçe kapısından giriş ve çıkış yapılmıştır. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün babasının vefatına kadar yaşamış olduğu bu ev, turistlerin görmek istediği yerler arasında ilk sıralarda gelmektedir.
Şehrin en büyük simgelerinden bir tanesidir. 12.yy’dan kalma eski Bizans yapısının yerine, şehri savunmak için Kanuni Sultan Süleyman’ın isteğiyle Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Kule’ye dikilen Yunan bayrağı, Yunan zaferini simgelemektedir. Bu yapı, İstanbul’da bulunmakta olan Rumelihisarı’nın bir kopyasıdır. Çevresinde bir zamanlar bulunmakta olan surlar 1911 yılında yıkılmıştır. Burayı ziyaret etmek isteyenler için, Pazartesi günleri kapalı olduğunu belirtmeliyiz
Osmanlı döneminde Zincirli Kule denilen yapıdır. Girişinde bulunan Osmanlı tuğrası ve kitabe günümüze kadar muhafaza edilmiştir.
Selanik uçak bileti seçenekleri arasından kendi bütçelerine uygun imkanlardan yararlananların, Bizans Kültür Müzesini muhakkak görmesi gerekmektedir. Şehrin bir zamanlar Bizans İmparatorluğu içinde önemli bir nokta olması sonucunda, pek çok tarihi Bizans kalıntısı bulunmaktadır. Tüm bunların sergilenmekte olduğu bu müzeye giriş çocuklar için ücretsiz, yetişkinler için ise 4 Euro’dur.
Şehre gelenlerin sosyal hayatın da tadına bakmak istemeleri muhtemeldir. Şehrin sosyal anlamda kalbinin attığı yerse Aristoteles Meydanı’dır. Birbirinden güzel alışveriş mağazaları, restoranlar, kafeler, sanat galerileri ve hediyelik eşya dükkanlarıyla insanların hayran kaldığı yerlerdendir. Bu meydan, İzmir’e en çok benzetilen yerlerden bir tanesidir.
Şehri ziyaret edenlerin bu başlıca görülecek yerler dışında, görmek isteyecekleri diğer mekanlar ise;
olarak belirtilebilecektir.
Selanik’e gelenlerin, mutfak kültürü açısından birbirinden farklı kültürlerin yansımalarıyla karşılaşacaklarını belirtmek gerekmektedir. İstanbul ve İzmir yemekleriyle de karşılaşmanın mümkün olduğunu da söyleyebiliriz. Deniz mahsulleri, zeytinyağı, peynir ve süt ana ögeler olarak karşımıza çıkmaktadır. Yunan rakısı olarak bilinmekte olan Uzo, alkol kullananların yerinde denemesi gereken bir içkidir. Selanik uçak bileti arayışı sonucunda bu şehri ziyaret edebilme şansına ulaşanlar için Selanik’in meşhur yemeklerini belirteceğiz;
İsimlerinden de anlaşılacağı üzere, Türk mutfağının eşsiz ürünleri Selanik’te de uygulanarak arzu edenlere sunulmaktadır. Denemek ve karar vermek ise şehri ziyaret edenlerin ellerindedir.
Buraya kadar gelenlerin, hem kaliteli hizmet hem de eşsiz lezzetler alabilecekleri birkaç restoranı da söylemek doğru olacaktır.
Bu güzel restoranlardan herhangi birinde, hem dinlenmek hem de bölgenin lezzetlerini tatmak mümkün olacaktır.
Çukurova'da bulunan Adana Şakirpaşa Havalimanı, sadece Adana'nın değil, Mersin ve Osmaniye gibi çevre illerdeki yolcuların da Türkiye'nin dört bir yanına seyahat ettikleri bir havalimanıdır. 1937 senesinde inşa edilen havalimanın iç ve dış hatlar terminali her sene pek çok yolcuya hizmet verir.
Havaş
Adana Şakirpaşa Havalimanı'na veya havalimanından şehre ulaşım, merkezin konumu sayesinde oldukça kolaydır. Havaş otobüsleri sizi şehrin merkezine kadar götürür. Adana Şakirpaşa Havalimanı Havaş servisi saatlerini ve detaylı bilgiyiHavaş'ın Adana web sayfasından edinebilirsiniz.
Taksi
Adana Şakirpaşa Havalimanı'ndan şehir merkezine taksi ile ulaşım hem kolaydır hem de ekonomiktir. Havalimanının taksi durağında günün her saati taksi bulmak mümkündür.
Otobüs
Adana Şakirpaşa Havalimanı'na veya havalimanından merkeze, ayrıca 135 sayılı Havalimanı-Balcalı seferini yapan belediye otobüsüyle de ulaşabilirsiniz. Adana Büyükşehir Belediye'sini web sitesi, otobüsün saatleri ve duraklarıyla ilgili bilgi vermektedir.
Temmuz ayında 43 dereceyi gören Adana’ya nisan ve mayıs aylarında gitmenizi öneririz. Bu tarihlerde şehrin portakal koktuğunu ve düzenlenen Portakal Çiçeği Festivali’nin büyük ilgi gördüğünü hatırlatalım.
En uygun fiyatlı uçak biletini bulmak için yapılan araştırmalara göre yurtiçi uçuşlarda son 21 gün kala fiyatlar yükselmeye başlayıp, son 15 gün kala ise iki katına kadar çıkabiliyor.
Kebabın ortaya çıkışıyla ilgili efsanelerden en ilginci; Çukurova bölgesinde kurulmuş Kizzuvatna adlı Hitit egemenliğindeki bir krallıkta yapıldığı ve 4 bin yıllık bir geçmişi olduğu… Adana kebabının olmazsa olmazı; erkek kuzunun kaburga ve but kısmının zırhla kıyılması... Kentin en iyi kebapçıları ise şunlar: Koço, Eyvan, Kolcuoğlu, Hasan Usta, Kebapçı Mesut, Kebapçı Adil, Eco’nun Yeri, Yüzevler, Onbaşılar.
Hem iştah açıcı hem de kolay sindirimin ilacı şalgam Adana’da su gibi tüketiliyor. ‘İçenbilir Hacının Şalgamı’, ‘Meşhur Kuruköprü Şalgamcısı Ali Göde’ şehrin en eski markaları.
Rendelenmiş buz, pişmiş nişasta, pudra şekeri ve şerbetten yapılan bu sokak tatlısı, son yıllarda restoran ve kafelerde sunulmaya başlandı.
Üç farlı yörenin unuyla açılan ince baklava hamurunun içine boz iç Antep fıstığı konup, yağda kızartılıp, soğuk şerbetin içine atılarak yapılan bu tatlı için Seyhan’daki Gönül Kardeşleri tavsiye ediyoruz.
Tamamen Adana’ya özgü olan bu yemek sakatatseverler için bulunmaz bir nimet. Koyunun dört midesinden biri olan şırdan, içine baharatlı pirinç doldurulup dikildikten sonra pişiriliyor. Sakatat demişken; Güney Paça Salonu’nda sumaklı beyin, Meşhur Kuruköprü Paça Salonu’nda kelle, dil yiyip çürük denilen yöresel çorbadan içebilirsiniz.
Seyhan ile Yüreğir’i birleştiren 310 metre uzunluğundaki köprü Roma döneminden kalmış olup, Adana’nın simgesi haline gelmiştir.
James Bond serisinin son filmi Skyfall’da Daniel Craig'in düştüğü sahneyle hafızalarda yer edinen 127 yıllık köprü, çok sayıda yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor.
4. yüzyıl sonlarına ait bir tapınağın zemin mozaiklerinin sergilendiği müze Yüreğir ilçesinde bulunuyor.
‘Eski Adana’ diye geçen bölgede bulunan çarşıda kalaycıdan bakırcıya, bileyciden tenekeciye, yemeniciden terziye pek çok zanaatkar faaliyet gösteriyor. Akşam dükkanlar kapandıktan sonra 6. Sokak’ta masalar kuruluyor, kebapçılardan mis gibi kokular gelmeye başlıyor.
Toroslar’ın en yüksek zirvelerine sahip olan Aladağlar’daki milli parkta; yaban keçisi, yaban domuzu, kurt, çakal sansarın yanı sıra yırtıcı ve ötücü kuşlar yaşıyor.
Şalgam suyu, portakal reçeli ve çifte kavrulmuş Gar kahvesi dışında hediyelik seçeneğinin pek olmadığı Adana’da Amerikan Pazarı’nı tavsiye ediyoruz. Kentte ‘boşboşçu’ denilen bu pazarda İncirlik'te görev yapan ABD’li askerlere ve ailelerine ait ikinci el eşya satılıyor.
Her şehirde olduğu gibi Adana’da da bazı gündelik kelimeler yöre halkı tarafından kendilerine has yorumlanıyor. İşte bazıları...
Banadura: Domates
Naylon: Römork
Cülük: Civciv
Ganel: Su kanalı
Manık: Kedi yavrusu
Zibil: Çöp