Adana-Saint Petersburg
Yaklaşık Seyahat Mesafesi

Adana-Saint Petersburg
Yaklaşık Seyahat Süresi

St. Petersburg uzun hâli ise Sankt Petersburg’dur. Rusya sınırları içerisinde bulunan bir şehirdir. Rusya’nın en büyük ikinci şehri olmasının yanında Avrupa’nın en büyük dördüncü şehri olmasıyla da dikkat çekmektedir. Özellikle Çarlık Rusya zamanında ülkenin başkentliğini yapması dikkatleri de üzerine çekmektedir. Şehir adalar şehri olduğu için ve Baltık Denizine kıyısı olduğu için rakımı 0 ile 175 arasında değişmektedir. Çarlık Rusya’ya yapmış olduğu başkentlikten bugüne kadar gelen tarihi eserlerin yanı sıra modern yapılarıyla da dikkat çeken St. Petersburg turistlerin ziyaret etmek istediği şehirler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Ülkede kış ayları çok zorlu geçtiği için genellikle yaz aylarında tercih edilmektedir. İlkbahar aylarında da kar yağdığı için turistik gezi açısından pek tercih edilmektedir. Ama bu mevsimde St. Petersburg uçak bileti ucuz olduğu için bazı tatilciler bu ayları tercih etmektedir. Rusya’nın başkenti Moskova ülkenin en büyük şehridir. Ve bu şehrin kapladığı alan da düşünüldüğünde St. Petersburg’un Moskova’ya uzaklığı bir hayli fazladır, yaklaşık 715 km’dir. Şehrin nüfusu ise yaklaşık 6 milyondur. St. Petersburg’a bir ziyarette bulunmak isteyenler için önemli bir fırsatta bu ülkeyle olan vize serbestliğidir. Yâni vize almadan ülkeye ziyaret gerçekleştirilebilir. Vize için harcanacak olan para St. Petersburg uçak bileti için harcanabilir.
Türkiye’den St. Petersburg’a birçok havayolu şirketi sefer düzenlemektedir. Özellikle İstanbul gibi anakent bir şehirden St. Petersburg uçak bileti bulmak çok kolaydır. İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan St. Petersburg’a sefer düzenleyen havayolu firmaları: Türk Hava Yolları, Atlas Global; Aeroflot Airlines, Belavia Airlines, Air France, KLM Airlines, Air Astana, Lufthansa Airlines, Emirates Airlines, Alitalia Airlines, Aegean Airlines, Jat Airways, Uzbekistan Airways, Korean Air ve Air Moldova’dır. İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan günde ortalama olarak 70 sefer düzenlenmektedir St. Petersburg’a. Bu uçuşlarından sadece bir tanesi direk uçuştur. Türk Hava Yolları günde bir sefer St. Petersburg’a sefer düzenlemektedir. Geriye kalan tüm firmaların seferleri ise en az 1, en fazla 2 aktarmalıdır. Ve bu havalimanından seyahat etmek isteyenler için en ucuz uçak bileti 550 liradır. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan St. Petersburg’a gitmek isteyenler için ise havayolu firmaları: Türk Hava Yolları, Pegasus Hava Yolları; Azal Airlines ve Germanwings Airlines’tır. Günde ortalama olarak 65 sefer düzenlenmektedir Sabiha Gökçen Havalimanından. Yalnız bu firmaların hiçbiri St. Petersburg’a direk seferler düzenlememektedir.
Türkiye’nin anakent şehri İstanbul dışında da birçok ilden St. Petersburg uçak bileti bulmak mümkündür. İstanbul’un her iki havalimanı için yazılan havayolu firmaları diğer şehirlerin bazılarından da sefer düzenlemektedir. Bu hava yollarından farklı olarak Qatar Airways ise Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan St. Petersburg’a sefer düzenleyen firma olarak dikkat çekmektedir. İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan farklı olarak sefer düzenleyen firmalardan birisi Oliympic Airlines’tır. Antalya Havalimanı’ndan da farklı olarak; Air Berlin, Edelweiss Air ve Condor Airlines havayolları St. Petersburg’a sefer düzenlemektedir. Türkiye’nin dört bir yanından St. Petersburg’a sefer düzenleyen firmalar yukarıda verilmiştir. Sadece İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan St. Petersburg’a günde bir defa direk sefer Türk Hava Yolları aracılığı ile düzenlenmektedir. Bunun dışındaki tüm seferler, diğer şehirler de dâhil, en az bir en fazla iki aktarma ile St. Petersburg'a seferlerini gerçekleştirilmektedir.
St. Petersburg Çarlık Rusya'ya başkentlik yaptığı için o dönemden günümüze gelen birçok tarihi yapı dikkatleri çekmektedir. Bu tarihi yapılardan belki de en önemlisi Voskresenia Khristova Kilisesi'dir. Bu kilisenin yapımı 1883 tarihinde başlamıştır. Çarlık Rusya'da yaşanan bazı siyasi gelişmeler sonucu hem maliyeti beklenen maliyetin üzerine çıkmış hem de bitiş zamanı bir hayli uzamıştır. Voskresenia Khristova Ortodoks Kilisesi'nin bitiş tarihi ise 1907'dir. Gerek büyüklüğü gerekse eşsiz yapısıyla mutlaka ziyaret edilmesi gereken noktolar arasında yer almaktadır. Kış Sarayı ve Devlet Hermitage Müzesi yani kısa adıyla Hermitage Müzesi. Hermitage Müzesi de mutlaka görülmesi gereken yerlerarasında yerini almaktadır. Bu müze adeta müzeler kompleksi olarak da bilinmektedir ve içerisinde yaklaşık 3 milyon eserin olduğu bilinmektedir. Hem binanın görkemli yapısı hem de içerisindeki mükemmel eserler mutlaka ziyaret edilmelidir. St. Petersburg gibi tarihin ve yeni çağın harmanlandığı bir yerde gezilecek yerler anlatılmakla bitirilmez. Ama Voskresenia Khristova Kilisesi ve Hermitage Müzesi dışında gezilmesi gereken yerler şöyledir;
ve daha bir sürü yer St. Petersburg'da görülmesi gerekir. Burda yer alan yerler belki de şehirde bulunanın %10'udur. Bu şehre ziyaret gerçekleştirdiğiniz zaman kısa bir süreliğine gitmemelisiniz. Bir haftadan uzun bir süre bu şehirde kalmalısınız ki şehri tam anlamıyla gezebilesiniz.
Rus mutfağında önemli bir yer tutan çorba: Borsch Çorbası. Sabah kahvaltısında da olmak üzere Rusların çok sevdiği bir tattır. Meşhur yemekleri arasında lahanalı balık çorbası da yer almaktadır. Kebap, pancake ve Rus salatası da önemli diğer lezzetleri arasında kendisini göstermektedir. Ve alkol almasanız bile tatmanız gereken bir meze vardır. Mezenin tadına bakmadan dönmemek gerek, adı ise Zakuski'dir.
Bu şehre ziyaret etmek istediğiniz taktirde hem Türk parasının Rus rublesinden daha değerli olması nedeniyle hem de ülkeyle karşılıklı vizelerin kaldırılması nedeniyle maddi anlamda fazla sarsılmayacaksınızdır. Her yeriyle tarih kokan, her taşıyla kendine hayran bırakan St. Petersburg'da zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız. Şehirdeki önemli tarihi binalara bakmaktan kendinizi alıkoyamayacaksınız. Üstelik yaz aylarında gittiğinizde de kendinizi denizde görme şansınız da çok yüksek olacaktır. Her ne kadar yaz ayları Türkiye'deki gibi sıcak olmasa da soğuğa alışık olan kişiler rahatlıkla girebilir.
Çukurova'da bulunan Adana Şakirpaşa Havalimanı, sadece Adana'nın değil, Mersin ve Osmaniye gibi çevre illerdeki yolcuların da Türkiye'nin dört bir yanına seyahat ettikleri bir havalimanıdır. 1937 senesinde inşa edilen havalimanın iç ve dış hatlar terminali her sene pek çok yolcuya hizmet verir.
Havaş
Adana Şakirpaşa Havalimanı'na veya havalimanından şehre ulaşım, merkezin konumu sayesinde oldukça kolaydır. Havaş otobüsleri sizi şehrin merkezine kadar götürür. Adana Şakirpaşa Havalimanı Havaş servisi saatlerini ve detaylı bilgiyiHavaş'ın Adana web sayfasından edinebilirsiniz.
Taksi
Adana Şakirpaşa Havalimanı'ndan şehir merkezine taksi ile ulaşım hem kolaydır hem de ekonomiktir. Havalimanının taksi durağında günün her saati taksi bulmak mümkündür.
Otobüs
Adana Şakirpaşa Havalimanı'na veya havalimanından merkeze, ayrıca 135 sayılı Havalimanı-Balcalı seferini yapan belediye otobüsüyle de ulaşabilirsiniz. Adana Büyükşehir Belediye'sini web sitesi, otobüsün saatleri ve duraklarıyla ilgili bilgi vermektedir.
Temmuz ayında 43 dereceyi gören Adana’ya nisan ve mayıs aylarında gitmenizi öneririz. Bu tarihlerde şehrin portakal koktuğunu ve düzenlenen Portakal Çiçeği Festivali’nin büyük ilgi gördüğünü hatırlatalım.
En uygun fiyatlı uçak biletini bulmak için yapılan araştırmalara göre yurtiçi uçuşlarda son 21 gün kala fiyatlar yükselmeye başlayıp, son 15 gün kala ise iki katına kadar çıkabiliyor.
Kebabın ortaya çıkışıyla ilgili efsanelerden en ilginci; Çukurova bölgesinde kurulmuş Kizzuvatna adlı Hitit egemenliğindeki bir krallıkta yapıldığı ve 4 bin yıllık bir geçmişi olduğu… Adana kebabının olmazsa olmazı; erkek kuzunun kaburga ve but kısmının zırhla kıyılması... Kentin en iyi kebapçıları ise şunlar: Koço, Eyvan, Kolcuoğlu, Hasan Usta, Kebapçı Mesut, Kebapçı Adil, Eco’nun Yeri, Yüzevler, Onbaşılar.
Hem iştah açıcı hem de kolay sindirimin ilacı şalgam Adana’da su gibi tüketiliyor. ‘İçenbilir Hacının Şalgamı’, ‘Meşhur Kuruköprü Şalgamcısı Ali Göde’ şehrin en eski markaları.
Rendelenmiş buz, pişmiş nişasta, pudra şekeri ve şerbetten yapılan bu sokak tatlısı, son yıllarda restoran ve kafelerde sunulmaya başlandı.
Üç farlı yörenin unuyla açılan ince baklava hamurunun içine boz iç Antep fıstığı konup, yağda kızartılıp, soğuk şerbetin içine atılarak yapılan bu tatlı için Seyhan’daki Gönül Kardeşleri tavsiye ediyoruz.
Tamamen Adana’ya özgü olan bu yemek sakatatseverler için bulunmaz bir nimet. Koyunun dört midesinden biri olan şırdan, içine baharatlı pirinç doldurulup dikildikten sonra pişiriliyor. Sakatat demişken; Güney Paça Salonu’nda sumaklı beyin, Meşhur Kuruköprü Paça Salonu’nda kelle, dil yiyip çürük denilen yöresel çorbadan içebilirsiniz.
Seyhan ile Yüreğir’i birleştiren 310 metre uzunluğundaki köprü Roma döneminden kalmış olup, Adana’nın simgesi haline gelmiştir.
James Bond serisinin son filmi Skyfall’da Daniel Craig'in düştüğü sahneyle hafızalarda yer edinen 127 yıllık köprü, çok sayıda yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor.
4. yüzyıl sonlarına ait bir tapınağın zemin mozaiklerinin sergilendiği müze Yüreğir ilçesinde bulunuyor.
‘Eski Adana’ diye geçen bölgede bulunan çarşıda kalaycıdan bakırcıya, bileyciden tenekeciye, yemeniciden terziye pek çok zanaatkar faaliyet gösteriyor. Akşam dükkanlar kapandıktan sonra 6. Sokak’ta masalar kuruluyor, kebapçılardan mis gibi kokular gelmeye başlıyor.
Toroslar’ın en yüksek zirvelerine sahip olan Aladağlar’daki milli parkta; yaban keçisi, yaban domuzu, kurt, çakal sansarın yanı sıra yırtıcı ve ötücü kuşlar yaşıyor.
Şalgam suyu, portakal reçeli ve çifte kavrulmuş Gar kahvesi dışında hediyelik seçeneğinin pek olmadığı Adana’da Amerikan Pazarı’nı tavsiye ediyoruz. Kentte ‘boşboşçu’ denilen bu pazarda İncirlik'te görev yapan ABD’li askerlere ve ailelerine ait ikinci el eşya satılıyor.
Her şehirde olduğu gibi Adana’da da bazı gündelik kelimeler yöre halkı tarafından kendilerine has yorumlanıyor. İşte bazıları...
Banadura: Domates
Naylon: Römork
Cülük: Civciv
Ganel: Su kanalı
Manık: Kedi yavrusu
Zibil: Çöp