Adana-Palermo
Yaklaşık Seyahat Mesafesi

Adana-Palermo
Yaklaşık Seyahat Süresi

İtalya Sicilya’nın başkenti olan büyük liman şehridir. İtalya’nın güneyindeki kent tarihi yapıları ile turizmin canlı merkezlerinden biri olmuştur. Kültürü, mimari ve etnik yapısı ile oldukça ilgi çekici bir yapısı vardır. Şehir Fenikeliler tarafından kurulsa da Antik Yunanlılar tarafından isimlendirilmiştir. Adının Panormus yani Bütün Liman olarak bilinen Palarmo, önce Roma İmparatorluğunun bir kenti olurken sonra Bizans İmparatorluğuna katıldı. Kent ile ülkemiz arasında bir saatlik bir zaman farklı bulunmaktadır. Palermo uçak bileti Palermo’ya ülkemizden direk uçuşlar gerçekleştirilmemektedir. Ancak Türk Hava Yolları ve birçok havayolu firması ile Roma veya Milona aktarmalı uçuşlar mevcuttur. Arıca Sun Express hava yolları ile yaklaşık iki buçuk saatlik bir uçuşla Katanya’ya uçabilir, oradan da kara yolu ile üç saatlik bir yolculukla Palermo’ya ulaşabilirsiniz. Kentin oldukça sıcak bir iklimi vardır. Yılın her mevsimi gidilebilir bir yer olmasına rağmen sıcakların çok bunaltmadığı ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde gidilirse daha rahat gezilebilir.
Palermo uçak bileti alınırken gezilebilecekler listesinde tarihi yerlerin ağırlığı dikkatiniz çekecektir. Arap ve Roma mimarisi etkisindeki ve yüzyıllarca içinde barındırdığı medeniyetlerin etkisi ile oluşan kültür sentezi gezilecek birçok yere sahip. Piazza Politeama bunların başında geliyor. İstanbul’daki Taksim Meydanı gibi şehrin merkezi olan bu yerde birçok etkinlik ve yılbaşı kutlamaları da yapılmaktadır. Tiyatro binası, restoranlar ve heykellerin olduğu mekanda alış – veriş seçenekleriyle de oldukça alternatif mevcuttur. Ünlü siyasetçi Garibaldi’nin ölümü üzerine adı verilen Garibaldi Tiyatro binası oldukça görkemli ve tarihi bir binadır. Günümüzde ise klasik müzik severler için bir konser binasıdır. Cattadrela de Monreale 12. Yüzyılda cami olarak inşa edilen Palermo Katedralidir. Şehrin en görkemli ve dikkat çekici yapılarındandır. Sicilya Krallarının mezarlarının olduğu katedral Avrupa’nın en büyük 3. Katedralidir. Teatro Massimo neo – klasik yapının en önemli eserlerindendir. Özellikle baba filminin bazı sahnelerinin çekildiği yer birçok turistin ziyaret ettiği görkemli bir yerdir. Capuchin Yeraltı Mezarlığı ve İskelet Müzesi, ölüler evi olarak adlandırılmaktadır.
Dünyanın en korkunç yedinci müzesi olan müzede, yaklaşık 8.000 e yakın insan cesedi bulunmaktadır. Mumyalama teknikleri ile defin için zenginlerin sıraya girdiği dönemlerden kalma yüzlerce iskelet görülmektedir. 16. Yüzyıldan kalma Utanç Çeşmesi ise hayvan ve deniz canlıları figürleri yanından kadın ve erkek heykelleri ile donatılmıştır. Çeşmedeki kadın ve erkek heykellerinin çıplak oluşundan dolayı çeşme, Utanç adını almıştır. Norman Sarayı, Sicilya bölgesinin parlamentosu olarak kullanılan binada Arap ve Norman mimarisi etkileri mevcuttur. İçerisinde mozaikler, heykeller ve bazı kraliyet daireleri mevcuttur. Tarihi Nuova Kapısı, şehrin geçmişinde surlarla kaplı olduğunu ve surlardan geçişi sağlayan özel kapılar olduğunun göstergesidir. Bu kapı çok tahrip olmadan günümüze kadar ulaşmıştır. Cefalu, kaya içerisine inşa edilmiş, harika bir koyda yer alan bir balıkçı kasabasıdır. Kasaba fotoğraf çekimi yapmak, şehrin doğal ve deniz güzelliğini yaşayabilmek adına oldukça etkileyici bir yer. Palermo da kent içi ulaşım taksiler ve toplu taşıma gereçleri ile gerçekleştiriliyor.
Kent merkezinde konaklıyorsanız tarihi yerlerin yürüme mesafesi yakınlığından olduğundan araca ihtiyaç duymuyorsunuz. Kentin otel yelpazesi bir hayli geniş. Lüks konaklama imkanından uygun pansiyon konaklama seçeneklerine kadar her türlü otel seçeneği mevcut. Palermo uçak bileti tercihinizi yaparken dönemsel olarak yaşanacak yoğunlukları göz önünde bulundurmanızda fayda vardır. Erken rezervasyon ile uçak biletlerinizi ve otel kararınızı vermek, özellikle belli dönemler için yararınıza olacaktır. Palermo da barlar ve gece kulüpleri genellikle hafta sonları hareketlenir. Genç nüfusun azlığı sebebiyle daha çok hafta sonları canlanan gece hayatı çok canlı ve hareketlidir diyemeyiz.
İtalyan mutfağının bir temsilcisi olan şehirde şık ve kaliteli hizmetin olduğu restoranlar bulabilirsiniz. Her bütçeye uygun restoranları ile Akdeniz mutfağının yemeklerini bulabilirsiniz. Deniz mahsullerinin ve bol çeşitlerin yemeklere yansıdığı kentte makarna, pizza, lazanya gibi yiyecekler bulmanız pek de zor değil. Ancak Sicilya kılıçbalığı ile meşhurdur. Tatmak isterseniz önemli restoranlarda yiyebilirsiniz. Ayrıca Sicilya şarabı ile meşhur bir yerdir. Eğer Sicilya bir ülke olsaydı ve şarap üretimi açısından değerlendirilseydi dünyanın 6. Ülkesi olurdu. Kentte bu şarabı satın alacağınız veya içebileceğiniz birçok yer mevcut. Sardalya, rezene, karabiber, kapari ve çam fıstığı ile yapılan özel makarnası da tadılması gereken lezzetlerdendir. Özen peynir ve dondurma dolgulu Cassata özel ve tadılması gereken bir kektir.
Palermo uçak bileti Palermo’ya ülkemizden direk uçuşlar gerçekleştirilmemektedir. Ancak Türk Hava Yolları ve birçok havayolu firması ile Roma veya Milona aktarmalı uçuşlar mevcuttur. Arıca Sun Express hava yolları ile yaklaşık iki buçuk saatlik bir uçuşla Katanya’ya uçabilir, oradan da kara yolu ile üç saatlik bir yolculukla Palermo’ya ulaşabilirsiniz. Kentin oldukça sıcak bir iklimi vardır. Yılın her mevsimi gidilebilir bir yer olmasına rağmen sıcakların çok bunaltmadığı ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde gidilirse daha rahat gezilebilir. İki büyük barok kilisesi ile sizlere tarihi yaşatan şehirde güney İtalya’nın sıcak insan ilişkileri ile karşılaşabilirsiniz. Sicilya ve Palermo yanardağı coğrafyası içerinde olan kültürel yapıya sahiptir. Birçok tapınağın ve koyların olduğu şehirde doğa turizmi de yapabilirisiniz. Güzel ve sakin balıkçı kasabalarından doğal oluşum koyları ile denizin tadını çıkarabilirsiniz. Ayrıca kenti çevreleyen ufak tepeler üzerinden kenti kuş bakışı izleyebilirsiniz. Arap, yunan ve Roma kültürlerinin barındığı Palermo büyük bir liman şehri olması özelliği ile deniz ticaretinin de merkezi yerlerindendir. Kentin konaklama altyapısı oldukça alternatifli. Bu sebeple bu konuda çok fazla sorun yaşanmamakla beraber öncelikli davranarak otel konaklama için rezervasyon yapmanızda fayda olacaktır.
Çukurova'da bulunan Adana Şakirpaşa Havalimanı, sadece Adana'nın değil, Mersin ve Osmaniye gibi çevre illerdeki yolcuların da Türkiye'nin dört bir yanına seyahat ettikleri bir havalimanıdır. 1937 senesinde inşa edilen havalimanın iç ve dış hatlar terminali her sene pek çok yolcuya hizmet verir.
Havaş
Adana Şakirpaşa Havalimanı'na veya havalimanından şehre ulaşım, merkezin konumu sayesinde oldukça kolaydır. Havaş otobüsleri sizi şehrin merkezine kadar götürür. Adana Şakirpaşa Havalimanı Havaş servisi saatlerini ve detaylı bilgiyiHavaş'ın Adana web sayfasından edinebilirsiniz.
Taksi
Adana Şakirpaşa Havalimanı'ndan şehir merkezine taksi ile ulaşım hem kolaydır hem de ekonomiktir. Havalimanının taksi durağında günün her saati taksi bulmak mümkündür.
Otobüs
Adana Şakirpaşa Havalimanı'na veya havalimanından merkeze, ayrıca 135 sayılı Havalimanı-Balcalı seferini yapan belediye otobüsüyle de ulaşabilirsiniz. Adana Büyükşehir Belediye'sini web sitesi, otobüsün saatleri ve duraklarıyla ilgili bilgi vermektedir.
Temmuz ayında 43 dereceyi gören Adana’ya nisan ve mayıs aylarında gitmenizi öneririz. Bu tarihlerde şehrin portakal koktuğunu ve düzenlenen Portakal Çiçeği Festivali’nin büyük ilgi gördüğünü hatırlatalım.
En uygun fiyatlı uçak biletini bulmak için yapılan araştırmalara göre yurtiçi uçuşlarda son 21 gün kala fiyatlar yükselmeye başlayıp, son 15 gün kala ise iki katına kadar çıkabiliyor.
Kebabın ortaya çıkışıyla ilgili efsanelerden en ilginci; Çukurova bölgesinde kurulmuş Kizzuvatna adlı Hitit egemenliğindeki bir krallıkta yapıldığı ve 4 bin yıllık bir geçmişi olduğu… Adana kebabının olmazsa olmazı; erkek kuzunun kaburga ve but kısmının zırhla kıyılması... Kentin en iyi kebapçıları ise şunlar: Koço, Eyvan, Kolcuoğlu, Hasan Usta, Kebapçı Mesut, Kebapçı Adil, Eco’nun Yeri, Yüzevler, Onbaşılar.
Hem iştah açıcı hem de kolay sindirimin ilacı şalgam Adana’da su gibi tüketiliyor. ‘İçenbilir Hacının Şalgamı’, ‘Meşhur Kuruköprü Şalgamcısı Ali Göde’ şehrin en eski markaları.
Rendelenmiş buz, pişmiş nişasta, pudra şekeri ve şerbetten yapılan bu sokak tatlısı, son yıllarda restoran ve kafelerde sunulmaya başlandı.
Üç farlı yörenin unuyla açılan ince baklava hamurunun içine boz iç Antep fıstığı konup, yağda kızartılıp, soğuk şerbetin içine atılarak yapılan bu tatlı için Seyhan’daki Gönül Kardeşleri tavsiye ediyoruz.
Tamamen Adana’ya özgü olan bu yemek sakatatseverler için bulunmaz bir nimet. Koyunun dört midesinden biri olan şırdan, içine baharatlı pirinç doldurulup dikildikten sonra pişiriliyor. Sakatat demişken; Güney Paça Salonu’nda sumaklı beyin, Meşhur Kuruköprü Paça Salonu’nda kelle, dil yiyip çürük denilen yöresel çorbadan içebilirsiniz.
Seyhan ile Yüreğir’i birleştiren 310 metre uzunluğundaki köprü Roma döneminden kalmış olup, Adana’nın simgesi haline gelmiştir.
James Bond serisinin son filmi Skyfall’da Daniel Craig'in düştüğü sahneyle hafızalarda yer edinen 127 yıllık köprü, çok sayıda yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor.
4. yüzyıl sonlarına ait bir tapınağın zemin mozaiklerinin sergilendiği müze Yüreğir ilçesinde bulunuyor.
‘Eski Adana’ diye geçen bölgede bulunan çarşıda kalaycıdan bakırcıya, bileyciden tenekeciye, yemeniciden terziye pek çok zanaatkar faaliyet gösteriyor. Akşam dükkanlar kapandıktan sonra 6. Sokak’ta masalar kuruluyor, kebapçılardan mis gibi kokular gelmeye başlıyor.
Toroslar’ın en yüksek zirvelerine sahip olan Aladağlar’daki milli parkta; yaban keçisi, yaban domuzu, kurt, çakal sansarın yanı sıra yırtıcı ve ötücü kuşlar yaşıyor.
Şalgam suyu, portakal reçeli ve çifte kavrulmuş Gar kahvesi dışında hediyelik seçeneğinin pek olmadığı Adana’da Amerikan Pazarı’nı tavsiye ediyoruz. Kentte ‘boşboşçu’ denilen bu pazarda İncirlik'te görev yapan ABD’li askerlere ve ailelerine ait ikinci el eşya satılıyor.
Her şehirde olduğu gibi Adana’da da bazı gündelik kelimeler yöre halkı tarafından kendilerine has yorumlanıyor. İşte bazıları...
Banadura: Domates
Naylon: Römork
Cülük: Civciv
Ganel: Su kanalı
Manık: Kedi yavrusu
Zibil: Çöp