Adana-Nice
Yaklaşık Seyahat Mesafesi

Adana-Nice
Yaklaşık Seyahat Süresi

Fransız Rivierası, Fransa’nın tüm Akdeniz sahil şeridini kapsayan ve Cote d’Azur yani “gök mavisi kıyı” olarak adlandırılan bölgedir. St.Tropez başlangıç noktası olarak alınırsa sırasıyla; Antibez, Cannes, Nice, Monaco Prensliği ve Menton’dur. Cote d’Azur bölgesinde Fransa’nın Akdeniz sahilinde yer alan ünlü turistik şehri Nice, Marsilya ile Cenova şehirleri arasında ve Fransa’nın en ünlü turistik merkezi olan Cannes şehrine 34 km., Monaco Prensliği’ne 10 km. İtalya sınırına ise sadece 30 km. uzaklığında bir şehirdir. 72 km2. alana yayılmış olan Nice’de yaşayan nüfus yaklaşık 350.000 civarındadır. Fransızlar tarafından Niçois (nisuaz) olarak adlandırılan halk, Nissart Fransızcası denilen bir lehçe ile konuşurlar.
Fransız Riviera Bölgesi içinde en korunaklı yapısıyla kışların da çok ılıman geçtiği Nice şehrinde tipik Akdeniz iklimi hakimdir. Temmuz ve Ağustos aylarının çok sıcak geçmesi ve ünlülerin de bu tarihlerde Fransız Rivierası’na akın etmesi yüzünden şehrin konaklama şartlarının çok pahalılaşması sebebiyle, şehirde Nice uçak bileti satın alarak seyahat programlamak için turistik açıdan da en uygun dönem; eğer sinemaya ilginiz de varsa Cannes Film Festivali’nin de olduğu bahar aylarıdır. Zengin Fransız emeklilerinin yaşadığı şehirde kış ayları ise çok sakin ve biraz da sıkıcıdır. Özellikle 19.yy.da Rus Çarlık Ailesi’nin kışın sürekli kaldığı tatil yeri olan Nice’de bulunan Rus-Ortodoks Katedrali ve o dönemden kalan büyük lüks oteller, aynı zamanda bu dönemin de kanıtıdır. Sahiller taşlı olsa da, Akdeniz’in rengi Cote d’Azur bölgesinin tamamında muhteşemdir. Ayrıca Nice’den Cannes ve Monaco’ya Gare Nice de Ville’den günün her saatinde tren seferleri de bulunmaktadır. Nietzche’nin “Böyle Buyurdu Zerdüşt” kitabının bir kısmını yazdığı Eze kasabası da Monaco tren ve otobüs yolu üzerindedir. Picasso ve Abidin Dino’nun bir süre yaşadığı ve bir adet Picasso Müzesi’nin de bulunduğu Antibez ise Nice şehrinin Cannes tarafındadır.
Türk Hava Yolları ile Nice uçak bileti satın alarak uçtuğunuzda direkt uçuş gerçekleştirilmektedir. Air France İstanbul’dan Paris Charles de Gaulle Havalimanı’ndan aktarma yaparak, Lufthansa Airlines Frankfurt International Havalimanından aktarma yaparak, KLM ise Amsterdam Schiphol Uluslararası Havalimanına aktarma yaparak Nice Cote d’Azur Havalimanı uçuşlarını gerçekleştirmektedir. Monaco Prensliği’ne yapılacak uçuşlarda da, yakınlığı ve Nice Havalimanının daha büyük olması sebebiyle bu havalimanı tercih edilmektedir. Geçtiğimiz günlerde açılan Ordu-Giresun Havalimanı gibi Nice Cote d’Azur Havalimanı, Akdeniz’de deniz tamamen doldurularak yapılan ilk havalimanıdır.
Nice’de yerleşim 400.000 yıl öncesine kadar ulaşmaktadır. Yazılı tarih kaynakları ise şehrin M.Ö. 350 yılında Marsilyalı Yunanlılar tarafından kurulduğunu ve Antik Yunan’da Zafer Tanrıçası olan Nike’nin ismini aldığını göstermektedir. M.S. 729 yılında Avrupa Haçlı Şavaşları sırasında Hristiyan olmayan Müslümanlara takılan isim olan Arap Sarazenler tarafından işgal edilen şehir, bu saldırıyı püskürtse de 859 ve 880 yıllarında tekrar yağmalanarak tamamen tahrip edilmiştir. 1399 yılında Savoy hanedanlığının egemenliğine geçen şehir, 1861 yılında tamamen Fransızların hakimiyetine geçmiştir.
Nice turistik bir tatil kasabası görünümünde bir şehirdir. Dolayısıyla şehri gezerken koşturmadan tadını çıkartmanıza yetecek kadar vakit kalacaktır. Nice’te en çok zaman geçireceğiniz bölge olan daracık sokakları ve çok güzel evleri ile Vieux Nice bölgesi, aynı zamanda Nice şehrinin eski şehir kısmıdır. Çok sayıda restoran, kafe, mağaza, hediyelik eşyacı, bar ve gece kulübü bu bölgede bulunur. Çağdaş Modern Sanatlar Müzesi, barok mimari ile 1970 de inşa edilmiş olan Chepelle de la Misericorde ve Eski Müzik Enstrümanları Müzesi’ne ev sahipliği yapan Palais Lascaris da bu bölgededir. Şehirde 15 civarında küçük çakıl plajı bulunur, ancak en popüleri ve yazın ünlülerin de güneşlendiği Baie des Anges plajıdır. Cimiez Bölgesinde bulunan Musee Matisse’de sadece Henry Matisse’in eserleri, Chagall Müzesinde ise Marc Chagall’ın eserleri yer alır.
1557 yılında yapılan Nice Kalesi, tüm Nice şehrini tepeden görebilmeniz için ideal bir gezi rotası olacaktır. Kaleden indiğinizde ise önüne gelen 6.5 km. lik yol Promenade des Angles, yani İngiliz Yolu’dur. 14.Temmuz.2016 tarihinde Bastille Günü kutlamalarında büyük bir katliamın yaşandığı bu yol, 1822 yılında portakal hasatı kötü gidince zengin İngiliz mülk sahipleri, işçiler kışı işsiz geçirmesin diye yaptırmaya karar verdikleri gezi yoludur. Gündüz Promenade des Angles’in hemen yan tarafında bulunan plajlardan denize de girilmektedir. Rus Ortodoks Kilisesi ise Nice uçak bileti alarak şehre geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken bir eserdir. Klasik Rus mimarisi ile soğan şeklinde 6 kubbeli olarak yapılan katedral, Avenue Nicholas II de yer alır ve Rusya’nın kendi ülkesi dışında yaptırdığı en güzel Rus-Ortodoks Katedralidir. Massena Meydanı ise Taksim Meydanı gibi Nice şehrinde nereye giderseniz gidin, sonuçta döneceğiniz meydandır. 1832 yılında yapılan meydanda bugün ressamlar, sokak çalgıcıları ve turistler akşam üzeri toplanıp daha sonra bar ve restoranlara dağılırlar. Hotel Negresco ise dünyaca ünlü zengin insanların kaldığı ve bazı odalarında kedi veya köpeğiniz için özel konaklama bölümlerinin bulunduğu şehrin en ünlü otelidir.
Nice, kültürel açıdan çok tatminkâr bir şehirdir. Nice Opera Evi ve Nice tiyatrosu muhteşem gösteriler izleyebileceğiniz mekanlardır. Şehrin en önemli festivali ise 13.yy.dan beri her yıl Şubat ayında düzenlenen Nice Karnavalı’dır. Temmuz ayında düzenlenen Uluslararası Jazz Festivaline ise çok sayıda ünlü sanatçı katılmaktadır. Ayrıca kumar oynamayı seviyorsanız Nice ve Cannes sahillerindeki casinolar size cennet gibi gelecektir.
Nice uçak bileti ile şehre gelince yenilecek en özel yemek ise, yanında bir bardak şarapla adını bu şehirden alan ve orijinali burada yapılan Salade Niçois yani Nisuaz Salatasıdır.
Çukurova'da bulunan Adana Şakirpaşa Havalimanı, sadece Adana'nın değil, Mersin ve Osmaniye gibi çevre illerdeki yolcuların da Türkiye'nin dört bir yanına seyahat ettikleri bir havalimanıdır. 1937 senesinde inşa edilen havalimanın iç ve dış hatlar terminali her sene pek çok yolcuya hizmet verir.
Havaş
Adana Şakirpaşa Havalimanı'na veya havalimanından şehre ulaşım, merkezin konumu sayesinde oldukça kolaydır. Havaş otobüsleri sizi şehrin merkezine kadar götürür. Adana Şakirpaşa Havalimanı Havaş servisi saatlerini ve detaylı bilgiyiHavaş'ın Adana web sayfasından edinebilirsiniz.
Taksi
Adana Şakirpaşa Havalimanı'ndan şehir merkezine taksi ile ulaşım hem kolaydır hem de ekonomiktir. Havalimanının taksi durağında günün her saati taksi bulmak mümkündür.
Otobüs
Adana Şakirpaşa Havalimanı'na veya havalimanından merkeze, ayrıca 135 sayılı Havalimanı-Balcalı seferini yapan belediye otobüsüyle de ulaşabilirsiniz. Adana Büyükşehir Belediye'sini web sitesi, otobüsün saatleri ve duraklarıyla ilgili bilgi vermektedir.
Temmuz ayında 43 dereceyi gören Adana’ya nisan ve mayıs aylarında gitmenizi öneririz. Bu tarihlerde şehrin portakal koktuğunu ve düzenlenen Portakal Çiçeği Festivali’nin büyük ilgi gördüğünü hatırlatalım.
En uygun fiyatlı uçak biletini bulmak için yapılan araştırmalara göre yurtiçi uçuşlarda son 21 gün kala fiyatlar yükselmeye başlayıp, son 15 gün kala ise iki katına kadar çıkabiliyor.
Kebabın ortaya çıkışıyla ilgili efsanelerden en ilginci; Çukurova bölgesinde kurulmuş Kizzuvatna adlı Hitit egemenliğindeki bir krallıkta yapıldığı ve 4 bin yıllık bir geçmişi olduğu… Adana kebabının olmazsa olmazı; erkek kuzunun kaburga ve but kısmının zırhla kıyılması... Kentin en iyi kebapçıları ise şunlar: Koço, Eyvan, Kolcuoğlu, Hasan Usta, Kebapçı Mesut, Kebapçı Adil, Eco’nun Yeri, Yüzevler, Onbaşılar.
Hem iştah açıcı hem de kolay sindirimin ilacı şalgam Adana’da su gibi tüketiliyor. ‘İçenbilir Hacının Şalgamı’, ‘Meşhur Kuruköprü Şalgamcısı Ali Göde’ şehrin en eski markaları.
Rendelenmiş buz, pişmiş nişasta, pudra şekeri ve şerbetten yapılan bu sokak tatlısı, son yıllarda restoran ve kafelerde sunulmaya başlandı.
Üç farlı yörenin unuyla açılan ince baklava hamurunun içine boz iç Antep fıstığı konup, yağda kızartılıp, soğuk şerbetin içine atılarak yapılan bu tatlı için Seyhan’daki Gönül Kardeşleri tavsiye ediyoruz.
Tamamen Adana’ya özgü olan bu yemek sakatatseverler için bulunmaz bir nimet. Koyunun dört midesinden biri olan şırdan, içine baharatlı pirinç doldurulup dikildikten sonra pişiriliyor. Sakatat demişken; Güney Paça Salonu’nda sumaklı beyin, Meşhur Kuruköprü Paça Salonu’nda kelle, dil yiyip çürük denilen yöresel çorbadan içebilirsiniz.
Seyhan ile Yüreğir’i birleştiren 310 metre uzunluğundaki köprü Roma döneminden kalmış olup, Adana’nın simgesi haline gelmiştir.
James Bond serisinin son filmi Skyfall’da Daniel Craig'in düştüğü sahneyle hafızalarda yer edinen 127 yıllık köprü, çok sayıda yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor.
4. yüzyıl sonlarına ait bir tapınağın zemin mozaiklerinin sergilendiği müze Yüreğir ilçesinde bulunuyor.
‘Eski Adana’ diye geçen bölgede bulunan çarşıda kalaycıdan bakırcıya, bileyciden tenekeciye, yemeniciden terziye pek çok zanaatkar faaliyet gösteriyor. Akşam dükkanlar kapandıktan sonra 6. Sokak’ta masalar kuruluyor, kebapçılardan mis gibi kokular gelmeye başlıyor.
Toroslar’ın en yüksek zirvelerine sahip olan Aladağlar’daki milli parkta; yaban keçisi, yaban domuzu, kurt, çakal sansarın yanı sıra yırtıcı ve ötücü kuşlar yaşıyor.
Şalgam suyu, portakal reçeli ve çifte kavrulmuş Gar kahvesi dışında hediyelik seçeneğinin pek olmadığı Adana’da Amerikan Pazarı’nı tavsiye ediyoruz. Kentte ‘boşboşçu’ denilen bu pazarda İncirlik'te görev yapan ABD’li askerlere ve ailelerine ait ikinci el eşya satılıyor.
Her şehirde olduğu gibi Adana’da da bazı gündelik kelimeler yöre halkı tarafından kendilerine has yorumlanıyor. İşte bazıları...
Banadura: Domates
Naylon: Römork
Cülük: Civciv
Ganel: Su kanalı
Manık: Kedi yavrusu
Zibil: Çöp