Adana-Nantes
Yaklaşık Seyahat Mesafesi

Adana-Nantes
Yaklaşık Seyahat Süresi

Nantes yani Türkçe telaffuzuyla Nant şehri, Fransa’nın kuzeybatı yönünde bulunan sakin bir kenttir. Sakin olarak tanımlanmasına karşın aklınıza ufak tefek taşra kentlerini getirmemelisiniz. Bu kent, Fransa’nın 6ncı büyük kentidir. Seyahat rehberlerinde belirtilen diğer şehirlerin tam tersine birkaç günlük ziyaret gerçekleştirerek ziyaret edilip ayrılmak istenilen bir yer değildir. Turist gözüyle değil de bu kentin yerlisi olarak değerlendirilebilecek ifadeleri dikkate almanız gerekir. Nantes şehrinin turistik, tarihi ve doğal güzelliklerinden de söz edilebilir. Nantes kenti, öğrenci şehri sıfatını kesinlikle hak edebilecek bir yerdir. Nantes Üniversitesi, kentin dört bir yanında bulunan yerleşkeleriyle binlerce öğrenciyi en iyi şekilde ağırlamaktadır. Bu sebepten dolayı her zaman kalabalık ve canlı durumdadır.
Yabancı olan öğrenciler için devlet yurtlarında kalma imkanları Fransa’nın diğer kentlerine kıyasla çok daha iyi bir orandadır. Yani açıkta kalma ihtimali yok denecek kadar azdır. Bütün yurtlar da tek kişilik ve özel banyolu odalardan oluşmaktadır. Kültür ve sanatın yanında gece hayatı, bu kadar öğrencinin bulunduğu bir kentte ister istemez gelişmiş duruma gelmektedir. Pazar günleri haricinde bu kentte kesinlikle sıkılmaz ve tam aksine yapabilecek bir şeyler muhakkak bulabilirsiniz. Nantes uçak bileti için havayolu şirketlerinin bilgilerini değerlendirirken seyahat planınızı yapmayı da ihmal etmemelisiniz. Ayrıca Nantes şehri, Fransa’nın diğer büyük kentlerine oranla ‘güzel’ bir kent sayılmamaktadır.
İkinci Dünya Savaşında bombalanan bir şehirdir burası. Güzel bir yanı olsa bile bu bombardımanda yıkılmış olacaktır. Bordo gibi, Paris gibi, Toulouse gibi ya da Strazburg gibi kendine özgü bir mimari dokusu söz konusu değildir. Ancak son derece geniş ve yeşil caddeleriyle aydınlık bir şehir görüntüsü çizilmektedir. Nantes şehrinin tam ortasından Loire Irmağı geçmektedir. Fransa’da bulunan bütün akarsular gibi geniş ve coşkuludur. Eni, yaklaşık ülkemizin Haliç nehri kadar belirtilebilir. Kentin tam merkezinde kuzey yönünden gelen Erdre ve güney yönünden gelen Sevres ırmakları birleşmektedir. Loire Irmağının tam ortasında da oldukça büyük bir ada bulunmaktadır. Bu ada, kentin modern yüzü olarak görülebilir. Yüksek toplu konutlar, büyük alışveriş merkezi, eğlence parkları ve gar bulunmaktadır. Çok daha ayrıntılı bilgi edinmek de mümkün olabilir. Kentin merkezini teşkil eden semtin ismi ise Commerce olarak belirtilmektedir. Kentin sahip olduğu 4 tramvay hattının 3 tanesi bu semtte kesişmektedir. Kentin en kalabalık noktası burasıdır. Her vakitte oldukça kalabalıktır. Giyim mağazaları, bankalar ve restoranlar bu semtte yoğunlaşmaktadır.
Semte ismini veren Place du Commerce yani Commerce Meydanında ülkemizdeki D&R mağazalarına benzeyen dev kitabevi zincirinin bir şubesi, ülkenin en meşhur sinema zincirinin şubesi, kent merkezinde bulunan tek Mc Donald’s restoranı, yan yana sıralanan 3 tane Türk kebapçısı ve tipik Fransız kafeleri bulunmaktadır. Kebap ve dönerin Fransa’da, özellikle de Nantes şehrinde ne denli meşhur olduğunu tahmin etmeniz son derece zor olacaktır. Sizler de Nantes uçak bileti alarak bu kentin popüler değerlerini keşfedebilirsiniz. Bu bögenin diğer bir önemli adresi de Pommeraye Pasajıdır. Ufak bir alışveriş merkezi niteliğinde bulunan bu pasaj, iç dizaynıyla tüm dikkatleri üzerine çekmektedir. Her gelen ziyaretçi kesinlikle bolca fotoğraf çektirmektedir. Pasajın girişimde bulunan tarihi çikolatacıya girmeyi de kesinlikle ihmal etmemelisiniz.
Place Royale’e ulaşan caddeler arasında bulunan Crebillon Caddesini izlediğiniz zaman Graslin Meydanına ulaşabilirsiniz. Burası da kentin tarihi opera evini gerekli şekilde muhafaza etmektedir. Son derece güzel bir tasarıma sahip olduğu da söylenebilir. Dışarıdan bakıldığında sade gibi gözükse dahi içerisi oldukça güzeldir. Saraydan Kız Kaçırma dahil olmak üzere daha pek çok etkinlik bulunmaktadır. Sizler de denk gelirseniz eğer kesinlikle burada bir opera izlemelisiniz. Eydanda bulunan diğer bir önemli adres ise, La Cigale olarak tanımlanabilir. Burası kentin en lüks restoranıdır. İçerisi muhteşem bir şekilde dizayn edilmiştir. Duvarları adeta sanat eseri şeklinde yapılmıştır. Nantes uçak bileti alıp seyahat gerçekleştirerek sizler de bu yerleri gezip görebilirsiniz. Peki, Nantes şehrine gidince ne yenilebilir? Bu konuya değinmemek kesinlikle hata olacaktır.
Nantes mutfağı, genel itibariyle ait olduğu Breton kültüründen bazı izler taşımaktadır. Bretonya denildiğinde de akıllara krepler gelmektedir. Krep, bizim kültürümüzde tuzlu ya da tatlı olarak yerin almasına karşın Fransa’da krepler her zaman tatlı olarak yer almaktadır. Çikolata kremasıyla, balla ya da reçelle yenebiliyor. Bunun dışında krepi Bretonların o unutulmaz Caramel au Beurre Sale’si yani tuzlu tereyağlı karameliyle birlikte yemeniz tavsiye edilebilir. Diğer bir seçenek ise, krepin üstüne kristal toz şeker serperek üstüne limon sıkmaktır. Fransa’ya gidip tuzlu krep yemeyi istiyorsanız eğer ‘galette’ şeklinde siparişinizi verebilirsiniz. Nantes uçak bileti alıp bu lezzetlerden tatmadan seyahatinizi sonlandırmamalısınız. Füme somonlusu da genellikle favori olarak tercih edilen seçeneklerdendir. Ancak yumurtalı, jambonlu, lardon denilen domuz yağlı gibi seçeneklerin mevcut olduğunu da ilave etmek gerekir. Krepin yanında ‘cidre’ adı verilen elma şarabını içtiklerini de görebilirsiniz.
Ayrıca Nantes şehrinin bisküvileri de oldukça meşhurdur. Fransa’nın en büyük bisküvi markalarından olan LU burada doğmuştur. Her yerde kolaylıkla bulmanız mümkündür. Poisson au Beurre Blanc yani beyaz tereyağı balıkları herkesin dilinde olan bir lezzettir. Nantes şehrine özgü olmasa dahi Fransa mutfağının diğer meşhur yemeklerine de ulaşabilirsiniz. Escargots yani salyangoz, Cuisse de Grenouille yani kurbağa bacağı ve Foie Gras yani kaz ciğeri gibi lezzetler de burada sıklıkla tüketilmektedir. Nantes şehrinde dünya mutfağı adına yer alan özel restoranlar da bulunmaktadır. Çin, Hint, Lübnan, Taylan, İtalya ve elbette ki Türk mutfağı lezzetleri burada yer almaktadır.
Çukurova'da bulunan Adana Şakirpaşa Havalimanı, sadece Adana'nın değil, Mersin ve Osmaniye gibi çevre illerdeki yolcuların da Türkiye'nin dört bir yanına seyahat ettikleri bir havalimanıdır. 1937 senesinde inşa edilen havalimanın iç ve dış hatlar terminali her sene pek çok yolcuya hizmet verir.
Havaş
Adana Şakirpaşa Havalimanı'na veya havalimanından şehre ulaşım, merkezin konumu sayesinde oldukça kolaydır. Havaş otobüsleri sizi şehrin merkezine kadar götürür. Adana Şakirpaşa Havalimanı Havaş servisi saatlerini ve detaylı bilgiyiHavaş'ın Adana web sayfasından edinebilirsiniz.
Taksi
Adana Şakirpaşa Havalimanı'ndan şehir merkezine taksi ile ulaşım hem kolaydır hem de ekonomiktir. Havalimanının taksi durağında günün her saati taksi bulmak mümkündür.
Otobüs
Adana Şakirpaşa Havalimanı'na veya havalimanından merkeze, ayrıca 135 sayılı Havalimanı-Balcalı seferini yapan belediye otobüsüyle de ulaşabilirsiniz. Adana Büyükşehir Belediye'sini web sitesi, otobüsün saatleri ve duraklarıyla ilgili bilgi vermektedir.
Temmuz ayında 43 dereceyi gören Adana’ya nisan ve mayıs aylarında gitmenizi öneririz. Bu tarihlerde şehrin portakal koktuğunu ve düzenlenen Portakal Çiçeği Festivali’nin büyük ilgi gördüğünü hatırlatalım.
En uygun fiyatlı uçak biletini bulmak için yapılan araştırmalara göre yurtiçi uçuşlarda son 21 gün kala fiyatlar yükselmeye başlayıp, son 15 gün kala ise iki katına kadar çıkabiliyor.
Kebabın ortaya çıkışıyla ilgili efsanelerden en ilginci; Çukurova bölgesinde kurulmuş Kizzuvatna adlı Hitit egemenliğindeki bir krallıkta yapıldığı ve 4 bin yıllık bir geçmişi olduğu… Adana kebabının olmazsa olmazı; erkek kuzunun kaburga ve but kısmının zırhla kıyılması... Kentin en iyi kebapçıları ise şunlar: Koço, Eyvan, Kolcuoğlu, Hasan Usta, Kebapçı Mesut, Kebapçı Adil, Eco’nun Yeri, Yüzevler, Onbaşılar.
Hem iştah açıcı hem de kolay sindirimin ilacı şalgam Adana’da su gibi tüketiliyor. ‘İçenbilir Hacının Şalgamı’, ‘Meşhur Kuruköprü Şalgamcısı Ali Göde’ şehrin en eski markaları.
Rendelenmiş buz, pişmiş nişasta, pudra şekeri ve şerbetten yapılan bu sokak tatlısı, son yıllarda restoran ve kafelerde sunulmaya başlandı.
Üç farlı yörenin unuyla açılan ince baklava hamurunun içine boz iç Antep fıstığı konup, yağda kızartılıp, soğuk şerbetin içine atılarak yapılan bu tatlı için Seyhan’daki Gönül Kardeşleri tavsiye ediyoruz.
Tamamen Adana’ya özgü olan bu yemek sakatatseverler için bulunmaz bir nimet. Koyunun dört midesinden biri olan şırdan, içine baharatlı pirinç doldurulup dikildikten sonra pişiriliyor. Sakatat demişken; Güney Paça Salonu’nda sumaklı beyin, Meşhur Kuruköprü Paça Salonu’nda kelle, dil yiyip çürük denilen yöresel çorbadan içebilirsiniz.
Seyhan ile Yüreğir’i birleştiren 310 metre uzunluğundaki köprü Roma döneminden kalmış olup, Adana’nın simgesi haline gelmiştir.
James Bond serisinin son filmi Skyfall’da Daniel Craig'in düştüğü sahneyle hafızalarda yer edinen 127 yıllık köprü, çok sayıda yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor.
4. yüzyıl sonlarına ait bir tapınağın zemin mozaiklerinin sergilendiği müze Yüreğir ilçesinde bulunuyor.
‘Eski Adana’ diye geçen bölgede bulunan çarşıda kalaycıdan bakırcıya, bileyciden tenekeciye, yemeniciden terziye pek çok zanaatkar faaliyet gösteriyor. Akşam dükkanlar kapandıktan sonra 6. Sokak’ta masalar kuruluyor, kebapçılardan mis gibi kokular gelmeye başlıyor.
Toroslar’ın en yüksek zirvelerine sahip olan Aladağlar’daki milli parkta; yaban keçisi, yaban domuzu, kurt, çakal sansarın yanı sıra yırtıcı ve ötücü kuşlar yaşıyor.
Şalgam suyu, portakal reçeli ve çifte kavrulmuş Gar kahvesi dışında hediyelik seçeneğinin pek olmadığı Adana’da Amerikan Pazarı’nı tavsiye ediyoruz. Kentte ‘boşboşçu’ denilen bu pazarda İncirlik'te görev yapan ABD’li askerlere ve ailelerine ait ikinci el eşya satılıyor.
Her şehirde olduğu gibi Adana’da da bazı gündelik kelimeler yöre halkı tarafından kendilerine has yorumlanıyor. İşte bazıları...
Banadura: Domates
Naylon: Römork
Cülük: Civciv
Ganel: Su kanalı
Manık: Kedi yavrusu
Zibil: Çöp