Adana-Islamabad
Yaklaşık Seyahat Mesafesi

Adana-Islamabad
Yaklaşık Seyahat Süresi

İslamabad, Pakistan İslam Cumhuriyeti’nin başkentidir. 1960 yılında Karaçi’nin yerine başkent olması için inşa edilen İslamabad, Pakistan’ın diğer şehirlerine göre oldukça modern ve temiz bir şehirdir. Birden fazla bölgeye ayrılarak düzenli bir şehir hâline getirilen İslamabad’ta toplam 8 bölge bulunmaktadır. Bu bölgeler içerisinde diplomasi bölgesi, eğitim bölgesi, ticaret bölgesi gibi bölgeler yer yer almaktadır ve her bölgenin kendine ait parkları, alışveriş merkezleri gibi alanları bulunmaktadır. 1.604 metre rakıma sahip olan İslamabad, dağlık alanlarla çevrilidir. İslamabad’ın toplam nüfusu 2010 yılı sayımı verilerine göre 805 bin kişidir. İslamabad’ın resmi para birimi Pakistan Rupisi ve resmi dilleri de Urduca ile İngilizcedir.
Pakistan İslam Cumhuriyeti’nin en büyük kenti olan Karaçi, 1960 yılına kadar Pakistan İslam Cumhuriyeti’nin başkentliğini yapmış fakat denizden gelebilecek saldırılara açık olması nedeniyle herhangi bir savaş durumunda Pakistan İslam Cumhuriyeti için büyük bir dezavantaj olarak kabul edilmiş ve bu nedenle de 1960 yılında İslamabad, Karaçi kentinin yerine başkent ilan edilmiştir. İslamabad’ın başkent seçilmesinin birkaç sebebi bulunmaktadır. Bu sebeplerden bir tanesi İslamabad’ın dağlarla çevrili olması ve bunun olası bir savaş durumunda avantaj sağlayacak olması; diğer bir tanesi ise Karaçi ve İslamabad’ın gelişiminin doğru orantılı gerçekleşmesi ve bir tanesi de İslamabad’ın sahip olduğu iklim şartlarının Karaçi kentinin iklim şartlarına oranla daha iyi olmasıdır. Ankara, Pekin, Sidney, Frankfurt, Paris, Wellington ve İstanbul şehirleri, İslamabad şehrinin kardeş şehirleri arasında yer almaktadır.
Türkiye’den İslamabad’a karayolu ulaşımı ile ulaşılabileceği gibi havayolu ulaşımı kullanılarak da ulaşılabilmektedir fakat havayolu ulaşımında Türkiye İslamabad uçak bileti satışı yapan ve doğrudan uçuş seferi düzenleyen tek havayolu firması Türk Hava Yolları (THY) firmasıdır. Türkiye’den İslamabad’a, Türk Hava Yolları (THY) firması dışında doğrudan uçuş seferi düzenleyen başka bir havayolu firması bulunmaması nedeniyle uçuş seferi sayısı oldukça azdır. Bu nedenle Türk Hava Yolları (THY) firmasının düzenlediği doğrudan uçuş seferleri tercih edilebileceği gibi İslamabad yönünde uçuş seferleri düzenleyen herhangi bir uluslararası havayolu firmasından İslamabad uçak bileti temin edilerek ve aktarmalı olarak da İslamabad’a ulaşılabilmektedir.
İslamabad şehrinde tek bir havaalanı bulunmaktadır ve İslamabad’ın havayolu ulaşımı bu havaalanı üzerinden gerçekleştirilmektedir. Türkiye’de İslamabad uçak bileti satışı yapılan ve doğrudan uçuş seferleri düzenlenen havaalanları arasında ise sadece İstanbul Atatürk Havalimanı yer almaktadır. İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan İslamabad Havalimanı’na Türk Hava Yolları (THY) firmasının düzenlediği doğrudan uçuş seferlerinin yanı sıra PIA ve Türk Hava Yollar (THY) firmalarının düzenlediği Kabil aktarmalı uçuşlar, Etihad Airways firmasının düzenlediği Birleşik Arap Emirlikleri aktarmalı uçuşlar, PIA firmasının düzenlediği Pakistan İslam Cumhuriyeti aktarmalı uçuşlar ile Qatar Airways, Emirates, Gulf Air, Kuwait Airways, Oman Air ve Saudia firmalarının düzenlediği aktarmalı uçuşlar tercih edilerek de İslamabad’a ulaşılabilmektedir. Türkiye ve İslamabad seyahatinin çıkış noktası olan İslamabad Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım için otobüs, dolmuş, taksi, kiralık veya özel araç gibi birçok seçenek bulunmaktadır fakat bu ulaşım seçenekleri arasından en uygun olan ve en çok tercih edilen seçenekler otobüs ve taksilerdir. İslamabad’a seyahat edecek umuma mahsus pasaport sahibi kişiler vizeye tabi; İslamabad’a seyahat edecek hizmet pasaportu, hususi pasaport ve diplomatik pasaport sahibi kişiler ise vizeden muaftırlar.
İslamabad’ta geçirilecek tatil süresince tercih edilebilecek dinlence işletmeleri arasında;
İslamabad’ta görülmesi gereken başlıca yerler arasında;
İslamabad mutfağının öne çıkan en önemli detayı, mutfakta baharat kullanımının oldukça yaygın olmasıdır. İslamabad’ın mutfağında baharatlar dışında yaygın olarak kullanılan ana malzeme ise tavuk ve kuzu etidir. İslamabad mutfağında yer alan yerel yemekler arasında biryani, sag gosht, halem gibi yemekler yer almaktadır. Biryani, kuzu veya tavuk eti ve yoğurtla hazırlanan pirinç yemeğidir. Sag gosht, kuzu etiyle veya ıspanakla hazırlanmaktadır. Haleem, tavuk veya etin mercimekle birlikte pişirilmesiyle hazırlanmaktadır. Bu lezzetler dışında lamb kabab, chicken kabab, chapli kabab, shami kabab, seekh kabab gibi birçok farklı çeşidi bulunan kebaplar da oldukça sık tüketilmektedir. Bu kebaplar Türk mutfağındaki kebaplarla benzerlik göstermektedir fakat bu kebapları Türk mutfağındaki kebaplardan ayıran özellikler, baharatların kullanılışı ve kebapların yapılışıdır. Yerel lezzetler dışında, çok sayıda restoranda deniz ürünleri, makarnalar, et yemekleri ve İtalyan mutfağına ait yemekler bulunmaktadır. İslamabad şehri içerisinde ayrıca Domino’s Pizza, Mc Donald’s, Subway gibi dünya markalarının şubeleri de bulunabilmektedir.
İslamabad’ta yerel lezzetlerin ve diğer mutfaklara ait lezzetlerin tadılabileceği kafe ve restoranlar arasında;
İslamabad’tan Türkiye’ye geri dönüş yapmak için İslamabad Havalimanı’ndan Türkiye yönüne doğru, doğrudan uçuş seferleri düzenleyen ve Türkiye İslamabad uçak bileti satışı yapan herhangi bir havayolu firmasından uçak bileti rezervasyonu yaptırılarak İstanbul Atatürk Havalimanı’na ulaşılabilir.
Çukurova'da bulunan Adana Şakirpaşa Havalimanı, sadece Adana'nın değil, Mersin ve Osmaniye gibi çevre illerdeki yolcuların da Türkiye'nin dört bir yanına seyahat ettikleri bir havalimanıdır. 1937 senesinde inşa edilen havalimanın iç ve dış hatlar terminali her sene pek çok yolcuya hizmet verir.
Havaş
Adana Şakirpaşa Havalimanı'na veya havalimanından şehre ulaşım, merkezin konumu sayesinde oldukça kolaydır. Havaş otobüsleri sizi şehrin merkezine kadar götürür. Adana Şakirpaşa Havalimanı Havaş servisi saatlerini ve detaylı bilgiyiHavaş'ın Adana web sayfasından edinebilirsiniz.
Taksi
Adana Şakirpaşa Havalimanı'ndan şehir merkezine taksi ile ulaşım hem kolaydır hem de ekonomiktir. Havalimanının taksi durağında günün her saati taksi bulmak mümkündür.
Otobüs
Adana Şakirpaşa Havalimanı'na veya havalimanından merkeze, ayrıca 135 sayılı Havalimanı-Balcalı seferini yapan belediye otobüsüyle de ulaşabilirsiniz. Adana Büyükşehir Belediye'sini web sitesi, otobüsün saatleri ve duraklarıyla ilgili bilgi vermektedir.
Temmuz ayında 43 dereceyi gören Adana’ya nisan ve mayıs aylarında gitmenizi öneririz. Bu tarihlerde şehrin portakal koktuğunu ve düzenlenen Portakal Çiçeği Festivali’nin büyük ilgi gördüğünü hatırlatalım.
En uygun fiyatlı uçak biletini bulmak için yapılan araştırmalara göre yurtiçi uçuşlarda son 21 gün kala fiyatlar yükselmeye başlayıp, son 15 gün kala ise iki katına kadar çıkabiliyor.
Kebabın ortaya çıkışıyla ilgili efsanelerden en ilginci; Çukurova bölgesinde kurulmuş Kizzuvatna adlı Hitit egemenliğindeki bir krallıkta yapıldığı ve 4 bin yıllık bir geçmişi olduğu… Adana kebabının olmazsa olmazı; erkek kuzunun kaburga ve but kısmının zırhla kıyılması... Kentin en iyi kebapçıları ise şunlar: Koço, Eyvan, Kolcuoğlu, Hasan Usta, Kebapçı Mesut, Kebapçı Adil, Eco’nun Yeri, Yüzevler, Onbaşılar.
Hem iştah açıcı hem de kolay sindirimin ilacı şalgam Adana’da su gibi tüketiliyor. ‘İçenbilir Hacının Şalgamı’, ‘Meşhur Kuruköprü Şalgamcısı Ali Göde’ şehrin en eski markaları.
Rendelenmiş buz, pişmiş nişasta, pudra şekeri ve şerbetten yapılan bu sokak tatlısı, son yıllarda restoran ve kafelerde sunulmaya başlandı.
Üç farlı yörenin unuyla açılan ince baklava hamurunun içine boz iç Antep fıstığı konup, yağda kızartılıp, soğuk şerbetin içine atılarak yapılan bu tatlı için Seyhan’daki Gönül Kardeşleri tavsiye ediyoruz.
Tamamen Adana’ya özgü olan bu yemek sakatatseverler için bulunmaz bir nimet. Koyunun dört midesinden biri olan şırdan, içine baharatlı pirinç doldurulup dikildikten sonra pişiriliyor. Sakatat demişken; Güney Paça Salonu’nda sumaklı beyin, Meşhur Kuruköprü Paça Salonu’nda kelle, dil yiyip çürük denilen yöresel çorbadan içebilirsiniz.
Seyhan ile Yüreğir’i birleştiren 310 metre uzunluğundaki köprü Roma döneminden kalmış olup, Adana’nın simgesi haline gelmiştir.
James Bond serisinin son filmi Skyfall’da Daniel Craig'in düştüğü sahneyle hafızalarda yer edinen 127 yıllık köprü, çok sayıda yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor.
4. yüzyıl sonlarına ait bir tapınağın zemin mozaiklerinin sergilendiği müze Yüreğir ilçesinde bulunuyor.
‘Eski Adana’ diye geçen bölgede bulunan çarşıda kalaycıdan bakırcıya, bileyciden tenekeciye, yemeniciden terziye pek çok zanaatkar faaliyet gösteriyor. Akşam dükkanlar kapandıktan sonra 6. Sokak’ta masalar kuruluyor, kebapçılardan mis gibi kokular gelmeye başlıyor.
Toroslar’ın en yüksek zirvelerine sahip olan Aladağlar’daki milli parkta; yaban keçisi, yaban domuzu, kurt, çakal sansarın yanı sıra yırtıcı ve ötücü kuşlar yaşıyor.
Şalgam suyu, portakal reçeli ve çifte kavrulmuş Gar kahvesi dışında hediyelik seçeneğinin pek olmadığı Adana’da Amerikan Pazarı’nı tavsiye ediyoruz. Kentte ‘boşboşçu’ denilen bu pazarda İncirlik'te görev yapan ABD’li askerlere ve ailelerine ait ikinci el eşya satılıyor.
Her şehirde olduğu gibi Adana’da da bazı gündelik kelimeler yöre halkı tarafından kendilerine has yorumlanıyor. İşte bazıları...
Banadura: Domates
Naylon: Römork
Cülük: Civciv
Ganel: Su kanalı
Manık: Kedi yavrusu
Zibil: Çöp