Adana-Quito
Yaklaşık Seyahat Mesafesi

Adana-Quito
Yaklaşık Seyahat Süresi

Güney Amerika kıtasının batısında Büyük Okyanusa kıyısı bulunan ve doğusunda Peru ve Kolombiya ile çevrili bulunan Ekvador Cumhuriyeti, ekvator çizgisi ile ikiye bölünmüş bir ülkedir. Temsili demokrasi ile yönetilen Ekvador’un başkenti Quito’dur. Ekvador açıklarında, 965 km. batı kesiminde bulunan Galapagos Adaları da ülkeye dahil olan adalardır. Galapagos Adaları dışında kıyı şeridi La Costa, yüksek bölge La Sierra ve amazon ormanlarının da bulunduğu tropik bölge El Oriente adı verilen 3 bölgeden oluşan Ekvador’da ekvator çizgisi nedeniyle 3 ayrı iklim görülür. Bu nedenle hem kahve ve kakao, hem pirinç, şeker ve tütün, hem de muz ve ananas yetiştiricisidir. Ekvador uçak bileti ile seyahat edeceğiniz, 270.667 km.2 yüzölçümüne sahip ülkenin nüfusu yaklaşık 12 milyon, resmi dili ise İspanyolcadır. M.S.15 yy.da yerli kabilelerin bir araya gelerek kurduğu Quito Krallığı, sonrasında İnka’lar tarafından işgal edilmiştir.
1531 de başlayan İspanya sömürgeliğinden ayrılmak için ilk ayaklanan ülke olan Ekvador, 24. Mayıs.1822 de bu hakkı elde etmiştir. İspanyol sömürgeliğinden ayrılmak için verilen savaş Simon Bolivar ve Jose Antonia de Sucre liderliğinde gerçekleşmiştir. 1830 yılına kadar Venezuela ve Kolombiya ile Büyük Kolombiya Devleti olan Ekvador, 1830 yılında ise tamamen bağımsız olmuştur. Ekvador’da aralık ayından mayısa kadar yağışlı, haziran ayından kasım ayına kadar ise kurak olmak üzere 2 mevsim yaşanır. Oriente bölgesi için haziran ayı ile eylül ayı arası, Galapagos Adaları için ise haziran ayı ile aralık ayları arası kuru ve yağışsızdır. Ekvador uçak bileti ile seyahat edeceğiniz ülkeyi ziyaret etmek için en iyi mevsim yoğun yağışlı aylardan ziyade, kurak mevsimdir.
Ekvador uçak bileti ile ülkeye seyahat etmek istediğinizde kullanabileceğiniz havalimanları İstanbul Atatürk Havalimanı ise Kurtköy Sabiha Gökçen Havalimanıdır. İstanbul’dan Türk Hava Yolları, Pegasus Airlines ve KLM Ekvador Manta Eloy Alfaro Uluslararası Havalimanına ve Quito aktarmalı olarak Esmeraldas Carlos Concha Torres Havalimanına iki veya 3 aktarma ile uçuş gerçekleştiren havayolu firmalarıdır. Ayrıca başkent Quito’da bulunan Quito Mariscal Sucre Uluslararası Havalimanına Türk Hava Yolları, KLM, Air France ve Lufthansa Airlines tek veya iki aktarma ile yine İstanbul Atatürk havalimanından uçuş gerçekleştirmektedir. Bu havayolu firmalarından sadece KLM, Amsterdam Schiphol Havalimanı üzerinden tek aktarma ile Quito Havalimanına uçuş gerçekleştiren havayolu firmasıdır. Ekvador uçak bileti ile yolculuk süresi ise tek aktarmada yaklaşık olarak 17 saat sürmektedir. Türk vatandaşları, ülkede 90 günden fazla kalmamak şartı ile Ekvador seyahatlerinde vizeden muaftır.
Bu havalimanlarından Quito Mariscal Sucre Uluslararası Havalimanı, yıllık 6 milyonu geçen yolcu kapasitesi ile hem Ekvador’un hem de Güney Amerika’nın en büyük ve yoğun uluslararası havalimanıdır. Quito şehir merkezinin 18 km. doğusunda kalan havalimanında haftada ortalamam 220 ayrı destinasyona uçuş gerçekleştirilmektedir. 2013 yılında açılan Quito Havalimanı, eski havalimanı olan Mariscal Sucre Havalimanının yerine inşa edilmiştir. Ekvador’un en yoğun 4. havalimanı olan Manta Eloy Alfaro Uluslararası Havalimanı ise hem sivil hem de askeri uçaklar için kullanılan bir havalimanıdır. 2009 a kadar Amerikan askerlerinin ABD’ye illegal uyuşturucu trafiğini önlemek için sürekli bulundukları havalimanında, hükümetler arasında yapılan 10 yıllık anlaşma ile 475 Amerikan askerinin bulunduğu ayrı bir üs inşa edilmiştir. Esmeraldas şehrinde bulunan Carlos Concha Uluslararası Havalimanı ise yakınlığı nedeniyle daha çok Avustralya ve Yeni Zelanda uçuşlarının gerçekleştiği havalimanıdır.
Ekvador’da nüfus dağılımı %54 melez, %27 kızılderili ve %8 İspanyoldur. Ancak azınlık olmalarına rağmen hakimiyet tamamen İspanyollardadır. 1904 senesinden beri laik bir ülke olan Ekvador’da halkın %95 i Hristiyan-Katolik’dir. 22 bölgeden oluşan Ekvador’da Unesco Dünya Mirası Listesinde bulunan başkent Quito dışında önemli şehirler; en önemli liman kenti Guayaquil, muzları ile ünlü Peurto Bolivar, balıkçılık ile ünlü Manta, demiryolu kesişim noktası San Lorenzo, Cuenca, Machala ve Portoviejo’dur. Galapagos Adaları ise turistik açıdan en popüler bölge olması dolayısıyla ülkenin en pahalı bölgesidir. 14 büyük, 8 orta ve 40 adacıkdan oluşan Galapagos Adaları toplam 50.000 km2. yüzölçümüne sahiptir. 1835 yılında bilimadamı Charles Darwin’in ziyareti ve sonrasında geliştirdiği Evrim teorisi ile tanınan adalar, 1978 yılında Unesco Dünya Mirası Listesine alınmıştır. Özellikle Darwin’e ilham verdiği söylenen dev kaplumbağalar, adalarda görülmesi gereken güzelliklerdendir.
Başkent Quito ise ekvator çizgisi sebebiyle dünyanın merkezindeki şehir olarak da adlandırılır. Şehirde Hristiyanlığın ilk ibadethanesi olan ve 1536 da inşa edilen Iglesia de San Fransisco Kilisesi, görülmesi gereken ilk eserlerdendir. Old Town bölgesinde Panecillo Tepesinde bulunan La Virgin del Panecillo, yani Panecillo Bakiresi Heykeli ise dev boyutları ile şehrin de simgesidir. Museo del Banco Central ise Ekvador tarihini görmeniz için gezmeniz gereken müzedir. 1580-1650 yılları arasında İspanyollar tarafından inşa edilmiş olan Iglesia de San Augustin Kilisesi, Ciudad Mitad del Mundo ve Solar Museum, dünyayı ikiye bölen ekvator çizgisinin de geçtiği bölgedir.
La Plaza Grande, And Dağlarındaki günbatışını izleyecebileceğiniz Itchimbia Parkı ve 4000 mt. yüksekliğe çıkarak, şehri tepeden görebileceğiniz teleferik olan Teleferiqo, başkent Quito’da görmeniz gereken diğer mekanlardır. Ülkede 3 ayrı bölge ikliminde tarım yapılabildiğinden mutfak da çok zengindir. Güney Amerika’da bulunan baharatlı yemekler, Ekvador’da da yoğunlukla pişirilir. Avacado, patates ve peynir ile yapılan Locro de Papa çorbası, deniz ürünleri kokteyli olan Ceviche özellikle tavsiye edilen lezzetlerdir. Karides, ıstakoz, yengeç gibi deniz ürünleri sahil bölgelerinde, domuz ve tavuk eti ise daha çok dağlık bölgelerinde tüketilir.
Çukurova'da bulunan Adana Şakirpaşa Havalimanı, sadece Adana'nın değil, Mersin ve Osmaniye gibi çevre illerdeki yolcuların da Türkiye'nin dört bir yanına seyahat ettikleri bir havalimanıdır. 1937 senesinde inşa edilen havalimanın iç ve dış hatlar terminali her sene pek çok yolcuya hizmet verir.
Havaş
Adana Şakirpaşa Havalimanı'na veya havalimanından şehre ulaşım, merkezin konumu sayesinde oldukça kolaydır. Havaş otobüsleri sizi şehrin merkezine kadar götürür. Adana Şakirpaşa Havalimanı Havaş servisi saatlerini ve detaylı bilgiyiHavaş'ın Adana web sayfasından edinebilirsiniz.
Taksi
Adana Şakirpaşa Havalimanı'ndan şehir merkezine taksi ile ulaşım hem kolaydır hem de ekonomiktir. Havalimanının taksi durağında günün her saati taksi bulmak mümkündür.
Otobüs
Adana Şakirpaşa Havalimanı'na veya havalimanından merkeze, ayrıca 135 sayılı Havalimanı-Balcalı seferini yapan belediye otobüsüyle de ulaşabilirsiniz. Adana Büyükşehir Belediye'sini web sitesi, otobüsün saatleri ve duraklarıyla ilgili bilgi vermektedir.
Temmuz ayında 43 dereceyi gören Adana’ya nisan ve mayıs aylarında gitmenizi öneririz. Bu tarihlerde şehrin portakal koktuğunu ve düzenlenen Portakal Çiçeği Festivali’nin büyük ilgi gördüğünü hatırlatalım.
En uygun fiyatlı uçak biletini bulmak için yapılan araştırmalara göre yurtiçi uçuşlarda son 21 gün kala fiyatlar yükselmeye başlayıp, son 15 gün kala ise iki katına kadar çıkabiliyor.
Kebabın ortaya çıkışıyla ilgili efsanelerden en ilginci; Çukurova bölgesinde kurulmuş Kizzuvatna adlı Hitit egemenliğindeki bir krallıkta yapıldığı ve 4 bin yıllık bir geçmişi olduğu… Adana kebabının olmazsa olmazı; erkek kuzunun kaburga ve but kısmının zırhla kıyılması... Kentin en iyi kebapçıları ise şunlar: Koço, Eyvan, Kolcuoğlu, Hasan Usta, Kebapçı Mesut, Kebapçı Adil, Eco’nun Yeri, Yüzevler, Onbaşılar.
Hem iştah açıcı hem de kolay sindirimin ilacı şalgam Adana’da su gibi tüketiliyor. ‘İçenbilir Hacının Şalgamı’, ‘Meşhur Kuruköprü Şalgamcısı Ali Göde’ şehrin en eski markaları.
Rendelenmiş buz, pişmiş nişasta, pudra şekeri ve şerbetten yapılan bu sokak tatlısı, son yıllarda restoran ve kafelerde sunulmaya başlandı.
Üç farlı yörenin unuyla açılan ince baklava hamurunun içine boz iç Antep fıstığı konup, yağda kızartılıp, soğuk şerbetin içine atılarak yapılan bu tatlı için Seyhan’daki Gönül Kardeşleri tavsiye ediyoruz.
Tamamen Adana’ya özgü olan bu yemek sakatatseverler için bulunmaz bir nimet. Koyunun dört midesinden biri olan şırdan, içine baharatlı pirinç doldurulup dikildikten sonra pişiriliyor. Sakatat demişken; Güney Paça Salonu’nda sumaklı beyin, Meşhur Kuruköprü Paça Salonu’nda kelle, dil yiyip çürük denilen yöresel çorbadan içebilirsiniz.
Seyhan ile Yüreğir’i birleştiren 310 metre uzunluğundaki köprü Roma döneminden kalmış olup, Adana’nın simgesi haline gelmiştir.
James Bond serisinin son filmi Skyfall’da Daniel Craig'in düştüğü sahneyle hafızalarda yer edinen 127 yıllık köprü, çok sayıda yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor.
4. yüzyıl sonlarına ait bir tapınağın zemin mozaiklerinin sergilendiği müze Yüreğir ilçesinde bulunuyor.
‘Eski Adana’ diye geçen bölgede bulunan çarşıda kalaycıdan bakırcıya, bileyciden tenekeciye, yemeniciden terziye pek çok zanaatkar faaliyet gösteriyor. Akşam dükkanlar kapandıktan sonra 6. Sokak’ta masalar kuruluyor, kebapçılardan mis gibi kokular gelmeye başlıyor.
Toroslar’ın en yüksek zirvelerine sahip olan Aladağlar’daki milli parkta; yaban keçisi, yaban domuzu, kurt, çakal sansarın yanı sıra yırtıcı ve ötücü kuşlar yaşıyor.
Şalgam suyu, portakal reçeli ve çifte kavrulmuş Gar kahvesi dışında hediyelik seçeneğinin pek olmadığı Adana’da Amerikan Pazarı’nı tavsiye ediyoruz. Kentte ‘boşboşçu’ denilen bu pazarda İncirlik'te görev yapan ABD’li askerlere ve ailelerine ait ikinci el eşya satılıyor.
Her şehirde olduğu gibi Adana’da da bazı gündelik kelimeler yöre halkı tarafından kendilerine has yorumlanıyor. İşte bazıları...
Banadura: Domates
Naylon: Römork
Cülük: Civciv
Ganel: Su kanalı
Manık: Kedi yavrusu
Zibil: Çöp