Adana-Canakkale
Yaklaşık Seyahat Mesafesi

Adana-Canakkale
Yaklaşık Seyahat Süresi

Adana’dan Çanakkale’ye ve Çanakkale’den Adana’ya seyahat edecek kişiler, kendilerine en uygun Adana Çanakkale uçak bileti ya da en uygun Çanakkale Adana uçak bileti seçeneğini seçip seyahat etmelidirler. Karayolu ile de ulaşım sağlanabilecek bu iki il arasında havayolu ulaşımı ile seyahat etmek daha tercih edilesi bir durumdur. Çünkü Adana ve Çanakkale birbirlerine komşu veya yakın iller değildirler.
Adana, Türkiye’nin en kalabalık altıncı şehridir. Son verilere göre 2.183.167 nüfusa sahip olan Adana’nın şehir merkezi Seyhan Nehri’nin üzerinde bulunan bölgedir. Adana’nın merkezi ise tarıma elverişli geniş ve düz arazilerden oluşan Çukurova’dır. Osmaniye, Kahramanmaraş, Hatay, Kayseri, Niğde, İçel (Mersin) illeri Adana’nın komşu illeridir. Ceyhan ilçesinde ticari liman bulunan Adana; demir, krom, manganez, çinko, kurşun yataklarına sahip olması nedeniyle Türkiye’nin maden zengini dördüncü bölgesidir. Akdeniz iklimine sahip olan Adana’da pamuk, buğday, arpa, soya fasulyesi, üzüm, narenciye üretimi yapılmaktadır. Mevsimsel göçlerin çok olduğu Adana’da 1,225 hektar alana kurulu Adana Sanayi Bölgesi yer almaktadır. Adana’da temel olarak madencilik, hayvancılık, tarım ve ticaret yapılmaktadır.
Müze, yayla ve tarihi yerler açısından zengin bir envantere sahip olan Adana, çok gelişmiş bir kent olmasına rağmen bünyesinde çok fazla otel bulundurmamaktadır. Oteller bakımından fakir şehirlerarasında yer alan Adana’da Altın Koza Film Festivali, Uluslararası Hava Oyunları Festivali, Sabancı Uluslararası Tiyatro Festivali, Uluslararası Engelli Gençlik Festivali, Portakal Çiçeği Karnavalı düzenlenmektedir. Analıkızlı, şırdan, Adana kebap, şalgam suyu, karsambaç (karlı tatlı), aşlama, kabak çintme gibi yöresel lezzetleriyle bilinen Adana’da gezilecek yerler arasında Adana Merkez Camii, Taş Köprü, Seyhan Barajı, Varda (Alman) Köprüsü, Anavarza Ören Yeri, Ulu Camii ve Külliyesi, Yumurtalık Plajı, Yılankale, Kapıkaya Kanyonu, Kozan Kalesi, Misis Mozaik Müzesi, Belemedik Vadisi, Tarihi Roma Köprüsü yer almaktadır. Bu yerler dışında hediyelik ve özel eşya dükkanları ile Optimum Outlet ve Eğlence Merkezi de ziyaret edilebilecek yerler arasındadır.
Adana’da demiryolu, karayolu, havayolu, denizyolu ulaşım seçeneklerinin dördü de bulunmaktadır. Havayolu ulaşımı için hizmet veren Adana Şakirpaşa Havalimanı, Çukurova’da bulunmaktadır. Türkiye’de yolcu taşıma sıralamasında altıncı sırada yer alan havalimanında iç ve dış hatlar olarak Atlasjet, Germania Airlines, Onur Air, Pegasus, SunExpress, THY, Anadolujet, Borajet havayolu firmaları hizmet vermektedir. Adana Şakirpaşa Havalimanı’ndan Bodrum, Köln, Münih, Düsseldorf ve Hamburg’a sezonluk uçuşlar gerçekleştirilmektedir. Adana Şakirpaşa Havalimanı’na ulaşım; 135 ve 159 numaralı Adana Belediyesi otobüsleri, Havaş otobüsleri ve taksilerle yapılmaktadır.
Osmanlı İmparatorluğu ve Yeni Türkiye Cumhuriyeti savaşları döneminde oldukça önemli bir nokta olan Çanakkale, adını denizi çanağa benzediği için ve Fatih Sultan Mehmet döneminde çokça kaleler(Çanak Kalesi) yapıldığından almıştır. Marmara Bölgesi’nde yer alan Çanakkale, Osmanlı İmparatorluğu ve Yeni Türkiye Cumhuriyeti’nin önemli bir noktası olmasının yanı sıra, antik çağdan bilinen Troya’nın kalıntılarını da bünyesinde taşımaktadır. Çanakkale’nin merkez nüfusu son verilere göre 122.613 kişidir. Kültürel anlamda Türkiye’deki birçok bölgeden önce gelen Çanakkale’nin toplum yapısı Türkmenler, Yörükler, Bulgaristan göçmenleri, Manavlar, Pomaklar ve az sayıdaki Çerkesler ve Boşnaklardan oluşmaktadır. Tarihi turizmin başlıca merkezi olan Çanakkale’de tarihsel eserler ve savaş dönemi eserleri ile yerleri çok sayıda bulunmaktadır. Çanakkale tarihi turizmin yanı sıra deniz turizmine de elverişli bir bölgedir, ancak bu yönde henüz gelişme göstermemiştir. Çanakkale’de beş yıldızlı otel sadece bir tanedir ve deniz turizminin yapıldığı yerler olarak Çanakkale Kabatepe Mimoza Plajı, Gökçeada ve Bozcaada bulunmaktadır. Turizme fazla yatırım yapılmayan Çanakkale’de her yıl Anzak Günü ve Uluslararası Troia Festivali düzenlenmektedir. Çanakkale’de gezilebilecek yerler arasında Aynalı Çarşı, Çanakkale Deniz Müzesi, Truva Antik Kenti, Assos Antik Kenti, Çimenlik Kalesi, Soğanlıdere Vadisi, Morto Koyu, Seddülbahir Köyü, Dur Yolcu Anıtı, Kilitbahir Kalesi, Anzak Koyu, Arıburnu, Conkbayırı, Düz Tepe, Çanakkale Şehitleri Anıtı, Akbaş Şehitliği, Kesikdere Şehitliği yer almaktadır. Bu yerlerin dışında ise şehrin merkezinde bulunan ve Truva filminin çekimlerinden sonra Çanakkale’ye hediye edilen Truva Atı da görülmelidir.
Çanakkale’de bulunan ulaşım yollarından birisi havayoludur. Bu alanda hizmet veren Çanakkale Havalimanı, 1995 yılında sivil ve askeri olarak kullanıma açılmıştır. 2008 yılında açılan yeni terminali ile yolcu kapasitesi artıran Çanakkale Havalimanı, haftanın yedi günü 08:30 ve 20:30 saatleri arasında hizmet vermektedir. Çanakkale Havalimanı’nın şehre uzaklığı 5 kilometredir. Çanakkale Havalimanı’nda, Esenboğa Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı’na sefer düzenleyen Anadolujet ve Borajet havayolu firmaları hizmet vermektedir. Çanakkale Havalimanı’na, şehir merkezinden toplu taşıma araçları ve taksilerle; boğazın diğer tarafında kalan Eceabat’tan feribotlarla; diğer ilçelerden de toplu ulaşım araçları, ilçeler arası toplu ulaşım araçları ve taksilerle ulaşım sağlanabilmektedir.
Her iki il de farklı coğrafi bölgelerde yer almakta ve D200 ile E90 karayolları üzerinden birbirlerine 1.101 kilometre, 12 saat 38 dakika uzaklıktadırlar. Özellikle seyahatini acil gerçekleştirmesi gereken kişiler olmak üzere konforlu bir seyahat geçirmek isteyen, çeşitli sağlık problemleri olan, uzun yolculuklara dayanamayan kişiler internet üzerinden veya havalimanlarından kendilerine en uygun Adana Çanakkale uçak bileti veya en uygun Çanakkale Adana uçak bileti seçerek, kısa süreli ve konforlu seyahatler gerçekleştirebilirler.