Adana-Bucharest
Yaklaşık Seyahat Mesafesi

Adana-Bucharest
Yaklaşık Seyahat Süresi

Romanya’nın başkenti Bükreş; çılgın gece hayatı, eğlenceye düşkün insanları ve gelişmiş yapısı ile güzel bir tatil yaşamanızı sağlayacaktır. En ucuz Bükreş uçak bileti için tüm havayolları biletlerini tek ekranda görüntüleye bilir üç adımda biletinizi kolayca alabilirsiniz. Bükreş, yaklaşık 600 yıl önce ‘Kont Drakula’ olarak da bilinen Prens Vlad tarafından kuruldu. Şehir; sayısız Hollywood filmine konu olan Prens’in sarayının duvarları etrafında büyümüş ve bugünkü halini almış. Bir zamanlar ‘Küçük Paris’ olarak adlandırılan Bükreş, Çavuşesku diktatörlüğü döneminde şaşasını yitirse de AB’ye girdikten sonda eski pırıltılı günlerine döndü.
Bükreş Henri Coanda Havalimanı veya daha çok bilinen adıyla Otopeni Havalimanı Bükreş’in en büyük Romanya’nın da en işlek havalimanıdır. Havalimanı ile şehir merkezi arası toplam 18 kilometredir. Bu havalimanı oldukça ufak bir havalimanıdır. Şehir merkezine metro bulunmayan havalimanında otobüs ve taksi seçenekleri öne çıkmaktadır. Şehir merkezine otobüs ile gitmek isterseniz 783 numaralı Ekspres otobüs de havalimanından şehir merkezine gitmektedir. Hem gündüz hem gece çalışan bu otobüs, geceleri 40 dakikada bir hareket eder. 780 numaralı Ekspres otobüsle Bükreş Henri Coanda Havalimanı'ndan ana tren istasyonu olan Gara de Nord'a ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda Havalimanından kalkan ekspreslerle Henri Coanda Havalimanı'ndan Bükreş Kuzey Tren İstasyonu'na ulaşabilirsiniz. Taksi çağırmak isterseniz havalimanında bunun için kiosklar bulunmaktadır. Kiosklardan istediğiniz firmaya ait taksiyi fiyatını görerek çağırabilirsiniz. Bu sürede yanınıza korsan çalışan taksiler gelebilir bunları dikkate almamanızı tavsiye ederiz.
Bükreş Baneasa Havalimanı ya da bilinen diğer adıyla Aurel Vlaicu Havalimanı, Bükreş'in Baneasa bölgesinde yer alır. Şehir merkezinin 8,5 km kuzeyinde bulunan Baneasa Havalimanı, şehirdeki diğer havalimanı olan Otopeni Havalimanı'nın açılmasıyla birlikte sadece charter uçuşlar ve özel jetler için hizmet vermeye başlamıştır. Bükreş Baneasa Havalimanı'ndan şehir merkezine ulaşım için otobüs, metro ve taksi seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. Bükreş Banease Havalimanı'ndan şehir merkezine; 131, 335, 148, 112, 301 numaralı RATB otobüsleriyle, 783 numaralı havalimanı expresiyle, RATB tramvayının 5 numaralı hattıyla, M2 metro hattıyla veya taksiyle ulaşabilirsiniz. İstatistiklere göre Bükreş uçuşları için en ucuz uçak biletini alabileceğiniz dönemler Ocak’ın son haftası, Şubat’ın ilk haftası ile Mart’ın ikinci ve üçüncü haftası. En hesaplı uçacağınız gün Salı, en pahalı uçacağınız gün ise Pazar.
Bükreş’in yerel tatları kısaca değinmek gerekirse; Mici: Bizim meşhur İnegöl köftemizin Romen versiyonu. Genellikle stat önlerinde ayaküstü tüketilse de restoranların ana mönülerinde var. Mezeluri: Alman sucuğu, Sibiu salamı, Macar pastırması, Polonya sosisi ve çeşitli beyaz ve kaşar peynirlerden oluşan tabak, geleneksel Romen restoranlarında başlangıç olarak sunuluyor. Covrigi: Sade, ay çekirdekli, çörek otlu çeşitleri bulunan simit. Taze ve sıcağını yemeniz için Petru ya da Luca’yı tavsiye ederiz. Palinka: Ülkenin kuzeydoğusundaki Moldovia bölgesinde neredeyse her evde üretilen yüksek alkollü içki. Genellikle elma ve erikten yapılıyor. Cenaze törenlerinde mevta evden çıkarılırken, taziye gelenlere Palinka ikram ediliyor. Şehrin ucuz lokantalarında kişi başı 20 Lie’ye (14 TL) yemek yiyebilirsiniz. Orta sınıf restoranlarda üç çeşit yemekten oluşan iki kişilik mönü için ortalama 100 Lie (70 TL) ödersiniz. Bükreş’te farklı damak tatlarına uygun yiyecekler mümkün.
Bükreş’te görülmesi gereken yerlerin başında Bükreş’in en popüler bölgesi Lipscani gelir. Trafiğe kapalı olan cadde restoran, kafe, bar sanat galerisi ve antikacılarla dolu. 2007’de büyük bir restorasyondan geçen Lipscani, barok mimarinin en güzel örneklerini barındırıyor. Peles Kalesi, Prahova Vadisi, CEC Sarayı, Drakula Kalesi, Mogosaia Sarayı ve Herastrau Parkı da şehrin görülmesi gereken en önemli tarihi yerleri arasında. 1911’de inşa edilen Odeon Tiyatrosu’nun önünde Atatürk büstü bulunuyor. Gece hayatının oldukça popüler olduğu Bükreş’te her bütçeye uygun eğlence var. Şehrin en eski barı Club A fiyatlarının uygunluğu kadar her yaştan her kesimden insana hitap ediyor. Daha orta halli bir yere gitmek isterseniz Calea Victoriei Caddesi’ndeki Coyote Bar’ı tercih edebilirsiniz. Şehrin en lüks ve en pahalı gece kulübü ise Bamboo Club. Şehrin iki futbol takımı Steaua Bükreş ile Dinamo Bükreş’in ezeli rekabeti Romanya sınırlarını aşmış. Lig her yıl temmuz ayında başlayıp, şubat ayında sona eriyor. Denk gelirseniz, Ghencea ya da Dinamo’da bir Bükreş derbisi izlemelisiniz.
Bükreş seyahatiniz için size hazırladığımız ipuçlarına gelecek olursak; Bükreş’te metro ağı oldukça gelişmiş ve çok ucuz. İki biniş için sadece 4 Lei (2.75 TL) ödüyorsunuz. Taksiye binmeden önce aracın dikiz aynasının altında yazan nota dikkat edin. Çünkü bazı taksiciler 1.3 Lei’den (0.90 TL) bazı taksiciler ise 2.9 Lei’den (2 TL) taksimetre açıyor. Bükreş’te yaya geçitleri çok önemli, hatta trafik ışkılarından bile önemli. Yaya, geçide ayak bastığı an araç sürücüsünün durması gerekiyor. Romanya’da kullanılan banknotlar plastik ve su geçirmez. Hediyelik eşya konusunda beklentileri karşılayacak bir şehir değil Bükreş. Yün kilim, el işi seramik gibi bölgeye özgü ürünleri Köylüler Müzesi’nde bulabilirsiniz. Tüm Bükreş uçuşlarını aynı sayfada kıyaslayarak en ucuz Bükreş biletini anında satın alma fırsatı Hepfly.com’da. Bükreş uçak biletine gereğinden fazla para ödemek istemiyorsanız, en ucuz Bükreş uçak bileti için uçuş tarihlerinizi girerek hemen arama yapın.
Çukurova'da bulunan Adana Şakirpaşa Havalimanı, sadece Adana'nın değil, Mersin ve Osmaniye gibi çevre illerdeki yolcuların da Türkiye'nin dört bir yanına seyahat ettikleri bir havalimanıdır. 1937 senesinde inşa edilen havalimanın iç ve dış hatlar terminali her sene pek çok yolcuya hizmet verir.
Havaş
Adana Şakirpaşa Havalimanı'na veya havalimanından şehre ulaşım, merkezin konumu sayesinde oldukça kolaydır. Havaş otobüsleri sizi şehrin merkezine kadar götürür. Adana Şakirpaşa Havalimanı Havaş servisi saatlerini ve detaylı bilgiyiHavaş'ın Adana web sayfasından edinebilirsiniz.
Taksi
Adana Şakirpaşa Havalimanı'ndan şehir merkezine taksi ile ulaşım hem kolaydır hem de ekonomiktir. Havalimanının taksi durağında günün her saati taksi bulmak mümkündür.
Otobüs
Adana Şakirpaşa Havalimanı'na veya havalimanından merkeze, ayrıca 135 sayılı Havalimanı-Balcalı seferini yapan belediye otobüsüyle de ulaşabilirsiniz. Adana Büyükşehir Belediye'sini web sitesi, otobüsün saatleri ve duraklarıyla ilgili bilgi vermektedir.
Temmuz ayında 43 dereceyi gören Adana’ya nisan ve mayıs aylarında gitmenizi öneririz. Bu tarihlerde şehrin portakal koktuğunu ve düzenlenen Portakal Çiçeği Festivali’nin büyük ilgi gördüğünü hatırlatalım.
En uygun fiyatlı uçak biletini bulmak için yapılan araştırmalara göre yurtiçi uçuşlarda son 21 gün kala fiyatlar yükselmeye başlayıp, son 15 gün kala ise iki katına kadar çıkabiliyor.
Kebabın ortaya çıkışıyla ilgili efsanelerden en ilginci; Çukurova bölgesinde kurulmuş Kizzuvatna adlı Hitit egemenliğindeki bir krallıkta yapıldığı ve 4 bin yıllık bir geçmişi olduğu… Adana kebabının olmazsa olmazı; erkek kuzunun kaburga ve but kısmının zırhla kıyılması... Kentin en iyi kebapçıları ise şunlar: Koço, Eyvan, Kolcuoğlu, Hasan Usta, Kebapçı Mesut, Kebapçı Adil, Eco’nun Yeri, Yüzevler, Onbaşılar.
Hem iştah açıcı hem de kolay sindirimin ilacı şalgam Adana’da su gibi tüketiliyor. ‘İçenbilir Hacının Şalgamı’, ‘Meşhur Kuruköprü Şalgamcısı Ali Göde’ şehrin en eski markaları.
Rendelenmiş buz, pişmiş nişasta, pudra şekeri ve şerbetten yapılan bu sokak tatlısı, son yıllarda restoran ve kafelerde sunulmaya başlandı.
Üç farlı yörenin unuyla açılan ince baklava hamurunun içine boz iç Antep fıstığı konup, yağda kızartılıp, soğuk şerbetin içine atılarak yapılan bu tatlı için Seyhan’daki Gönül Kardeşleri tavsiye ediyoruz.
Tamamen Adana’ya özgü olan bu yemek sakatatseverler için bulunmaz bir nimet. Koyunun dört midesinden biri olan şırdan, içine baharatlı pirinç doldurulup dikildikten sonra pişiriliyor. Sakatat demişken; Güney Paça Salonu’nda sumaklı beyin, Meşhur Kuruköprü Paça Salonu’nda kelle, dil yiyip çürük denilen yöresel çorbadan içebilirsiniz.
Seyhan ile Yüreğir’i birleştiren 310 metre uzunluğundaki köprü Roma döneminden kalmış olup, Adana’nın simgesi haline gelmiştir.
James Bond serisinin son filmi Skyfall’da Daniel Craig'in düştüğü sahneyle hafızalarda yer edinen 127 yıllık köprü, çok sayıda yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor.
4. yüzyıl sonlarına ait bir tapınağın zemin mozaiklerinin sergilendiği müze Yüreğir ilçesinde bulunuyor.
‘Eski Adana’ diye geçen bölgede bulunan çarşıda kalaycıdan bakırcıya, bileyciden tenekeciye, yemeniciden terziye pek çok zanaatkar faaliyet gösteriyor. Akşam dükkanlar kapandıktan sonra 6. Sokak’ta masalar kuruluyor, kebapçılardan mis gibi kokular gelmeye başlıyor.
Toroslar’ın en yüksek zirvelerine sahip olan Aladağlar’daki milli parkta; yaban keçisi, yaban domuzu, kurt, çakal sansarın yanı sıra yırtıcı ve ötücü kuşlar yaşıyor.
Şalgam suyu, portakal reçeli ve çifte kavrulmuş Gar kahvesi dışında hediyelik seçeneğinin pek olmadığı Adana’da Amerikan Pazarı’nı tavsiye ediyoruz. Kentte ‘boşboşçu’ denilen bu pazarda İncirlik'te görev yapan ABD’li askerlere ve ailelerine ait ikinci el eşya satılıyor.
Her şehirde olduğu gibi Adana’da da bazı gündelik kelimeler yöre halkı tarafından kendilerine has yorumlanıyor. İşte bazıları...
Banadura: Domates
Naylon: Römork
Cülük: Civciv
Ganel: Su kanalı
Manık: Kedi yavrusu
Zibil: Çöp