Adana-Budapest
Yaklaşık Seyahat Mesafesi

Adana-Budapest
Yaklaşık Seyahat Süresi

1947 ile 1989 yılları arasında SSCB’nin işgali altına kalan ve komünist rejim ile yönetilen Macaristan ve başkenti Budapaşte, Sovyet rejimi yıkıldıktan sonra Prag ile birlikte turizmin gözdesi rotalardan birisi haline gelmiştir. Budapaşte uçak bileti satın alarak İstanbul’dan direkt uçabileceğiniz Macaristan, 1534 yılından 1699 yılına kadar 165 yıl Osmanlı İmparatorluğu hakimiyetinde kaldığı için ayrıca son derece Türk dostu bir ülkedir. Uygun fiyatlarla Budapeşte uçak bileti satın almak için hepfly.com sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Budapeşte Havalimanı’ndan şehir merkezine shuttle, taksi, otobüs ve tren ile ulaşabilirsiniz. Hemen havalimanının çıkışında bekleyen 200E otobüsünü kullanarak Kobyana Kispet durağında inmeniz ve 3 numaralı metroya aktarma yapmanız halinde şehir merkezine rahatlıkla ulaşabilirsiniz. 200E numaralı otobüs 04.00-23.00 saatleri arasında çalışmaktadır ve ücreti 300 HUF dur. Metro bileti ise 400 HUF’dur ve her ikisini de binerken okutmanız gereklidir. Bu arada 1896 yılında yapılan Budapeşte Metrosunun Dünya Kültür Mirası Listesinde olduğunu da belirtelim. Budapeşte Havalimanına en yakın tren istasyonu ise Ferihegy durağıdır ve günde yaklaşık 100 adet tren bu duraktan geçerek yarım saat içinde sizi şehir merkezine ulaştıracaktır. Taksi ücreti ise yaklaşık 25 euro civarındadır. Eğer 3-4 kişiyseniz taksi daha rahat bir ulaşım yöntemi olacaktır.
Orta Avrupa’da bulunan Budapeşte’de tamamen karasal iklim hakimdir. Kış ayları çok soğuk geçer, yaz ayları ise aşırı sıcak olur. Aslında Budapeşte uçak bileti satın alarak seyahat edebileceğiniz en iyi aylar bahar aylarıdır, ancak şehirde Sziget Müzik Festivali gibi pek çok önemli festival de Temmuz ve Ağustos aylarında yapılmaktadır. Dolayısıyla eğer müzik festivallerine katılmak istiyorsanız yaz ayları seyahat için ideal aylardır. Şehrin en sıcak ayı 25 derece ile Temmuz, en soğuk ayı ise -1 ile Ocak ayıdır.
Macar mutfağı, Türk mutfağından çok etkilenmiş bir mutfaktır. Ancak yemekler daha yağlı ve domuz eti ile yapılır. Yemekler sulu ve sebze ile karışık etlidir. En meşhur yemeği ise dana gulaştır. Yemekler Türk Biberi dedikleri acı kırmızı biber konmadan neredeyse yapılmaz. Dolayısıyla acı hassasiyeti olanların dikkat etmesi önerilir. Hindi, kaz ciğeri, tavuk, macar salamı, lahana, domates ve patates yemeklerde en sık kullanılan diğer et ve sebze çeşitleridir. Yemeklere çorba ile başlanır. Çorbalar genellikle parça sebzeli ve porsiyonlar doyurucudur. Pörkölt ise gulaşa benzeyen başka bir tür yahnidir. Tokany susuz et yemeği, paprikas ise kremalı domuz etiyle yapılan et yemeğidir. Fözeleks çok popüler bir sebze yemeği, bunun dışında lahana dolması, pilav, süzme peynirli makarna ve haşlanmış sebze de çok rahat bulabileceğiniz yemeklerdir. En ünlü tatlıları ise; Doros Torta denilen kremalı ve karamelli bir pastadır. Yemeklerde içebileceğiniz en ünlü şarapları ise bir tülü tatlı şarap olan Tokaji şarabıdır. Unicom ise digiestive olarak yemeklerden önce veya sonra tüketilen ve 40 çeşit Macar bitkisinden yapılan bir tür içkidir.
Budapeşte Buda ve Peşte olarak Tuna Nehri tarafından ikiye ayrılmıştır. Buda tarihi şehir merkezidir. 13.yy. da yapılmış olan Buda Kalesi içinde Budapeşte Tarih Müzesi, Macaristan Ulusal Galerisi ve Milli Kütüphane’yi de barındırır. Yine 13.yy.da yapılmış olan Matyas Kilisesi ve Balıkçı Tabyası, Gellert Tepesi ve Osmanlılar tarafından yapılan ve Avusturyalılar tarafından geliştirilen Gellert Kalesi, Tuna Nehri kenarındaki muhteşem güzellikte Parlamento Binası, ortasında baş melek Cebrail’in tüm kahramanları kucakladığı dev bir heykelinin olduğu Kahramanlar Meydanı, St. Isztvan Bazilikası görülecek önemli tarihi yerler arasındadır. Büyük Kapalı Pazar ise hem yerel Macar yiyeceklerinin hem de yerel el işlerinin satıldığı 19.yy. sonlarında inşa edilmiş eski usul bir alışveriş merkezidir. Özellikle girişte yer alan balık, peynir, meyve ve sebze bölümleri çok etkileyicidir. Beyoğlu’nu andıran alışveriş caddesi Vasili Utzka ise kapalı pazardan başlayan araç trafiğine kapalı bir caddedir. Caddenin sona erdiği Vörösmarty Meydanında ise her sene en büyük Noel alışveriş panayırı kurulur.
Andrassy Bulvarı şehir parkı ile şehir merkezi arasında yer alan 2.5 km.lik bir caddedir. Bulvar üzerinde 22 numarada bulunan Opera Binası ise Dünya Kültür Mirası listesinde’dir. Andrassy Bulvarı üzerinde ayrıca müzeler, sergi salonları ve galeriler de bulunur. Bulvar üzerinde 60 numarada yer alan Terör Müzesi ise Nazi işgali ve komünizm rejimi baskısı altında kalan Macaristan’ın bu kötü dönemlerde yaşadıkları sergilenmektedir. Kanuni Sultan Süleyman’ın Budapeşte seferine katıldıktan sonra şehri çok severek burada kalan Gül Baba Türbesi ise özellikle Türklerin yoğun olarak ziyaret ettiği bir alandır. Margit Adası ise Tuna Nehri üzerinde Arpad Köprüsü ile Margit Köprüsü arasında yer alan taşıt trafiğine kapalı yemyeşil bir adadır.
Çukurova'da bulunan Adana Şakirpaşa Havalimanı, sadece Adana'nın değil, Mersin ve Osmaniye gibi çevre illerdeki yolcuların da Türkiye'nin dört bir yanına seyahat ettikleri bir havalimanıdır. 1937 senesinde inşa edilen havalimanın iç ve dış hatlar terminali her sene pek çok yolcuya hizmet verir.
Havaş
Adana Şakirpaşa Havalimanı'na veya havalimanından şehre ulaşım, merkezin konumu sayesinde oldukça kolaydır. Havaş otobüsleri sizi şehrin merkezine kadar götürür. Adana Şakirpaşa Havalimanı Havaş servisi saatlerini ve detaylı bilgiyiHavaş'ın Adana web sayfasından edinebilirsiniz.
Taksi
Adana Şakirpaşa Havalimanı'ndan şehir merkezine taksi ile ulaşım hem kolaydır hem de ekonomiktir. Havalimanının taksi durağında günün her saati taksi bulmak mümkündür.
Otobüs
Adana Şakirpaşa Havalimanı'na veya havalimanından merkeze, ayrıca 135 sayılı Havalimanı-Balcalı seferini yapan belediye otobüsüyle de ulaşabilirsiniz. Adana Büyükşehir Belediye'sini web sitesi, otobüsün saatleri ve duraklarıyla ilgili bilgi vermektedir.
Temmuz ayında 43 dereceyi gören Adana’ya nisan ve mayıs aylarında gitmenizi öneririz. Bu tarihlerde şehrin portakal koktuğunu ve düzenlenen Portakal Çiçeği Festivali’nin büyük ilgi gördüğünü hatırlatalım.
En uygun fiyatlı uçak biletini bulmak için yapılan araştırmalara göre yurtiçi uçuşlarda son 21 gün kala fiyatlar yükselmeye başlayıp, son 15 gün kala ise iki katına kadar çıkabiliyor.
Kebabın ortaya çıkışıyla ilgili efsanelerden en ilginci; Çukurova bölgesinde kurulmuş Kizzuvatna adlı Hitit egemenliğindeki bir krallıkta yapıldığı ve 4 bin yıllık bir geçmişi olduğu… Adana kebabının olmazsa olmazı; erkek kuzunun kaburga ve but kısmının zırhla kıyılması... Kentin en iyi kebapçıları ise şunlar: Koço, Eyvan, Kolcuoğlu, Hasan Usta, Kebapçı Mesut, Kebapçı Adil, Eco’nun Yeri, Yüzevler, Onbaşılar.
Hem iştah açıcı hem de kolay sindirimin ilacı şalgam Adana’da su gibi tüketiliyor. ‘İçenbilir Hacının Şalgamı’, ‘Meşhur Kuruköprü Şalgamcısı Ali Göde’ şehrin en eski markaları.
Rendelenmiş buz, pişmiş nişasta, pudra şekeri ve şerbetten yapılan bu sokak tatlısı, son yıllarda restoran ve kafelerde sunulmaya başlandı.
Üç farlı yörenin unuyla açılan ince baklava hamurunun içine boz iç Antep fıstığı konup, yağda kızartılıp, soğuk şerbetin içine atılarak yapılan bu tatlı için Seyhan’daki Gönül Kardeşleri tavsiye ediyoruz.
Tamamen Adana’ya özgü olan bu yemek sakatatseverler için bulunmaz bir nimet. Koyunun dört midesinden biri olan şırdan, içine baharatlı pirinç doldurulup dikildikten sonra pişiriliyor. Sakatat demişken; Güney Paça Salonu’nda sumaklı beyin, Meşhur Kuruköprü Paça Salonu’nda kelle, dil yiyip çürük denilen yöresel çorbadan içebilirsiniz.
Seyhan ile Yüreğir’i birleştiren 310 metre uzunluğundaki köprü Roma döneminden kalmış olup, Adana’nın simgesi haline gelmiştir.
James Bond serisinin son filmi Skyfall’da Daniel Craig'in düştüğü sahneyle hafızalarda yer edinen 127 yıllık köprü, çok sayıda yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor.
4. yüzyıl sonlarına ait bir tapınağın zemin mozaiklerinin sergilendiği müze Yüreğir ilçesinde bulunuyor.
‘Eski Adana’ diye geçen bölgede bulunan çarşıda kalaycıdan bakırcıya, bileyciden tenekeciye, yemeniciden terziye pek çok zanaatkar faaliyet gösteriyor. Akşam dükkanlar kapandıktan sonra 6. Sokak’ta masalar kuruluyor, kebapçılardan mis gibi kokular gelmeye başlıyor.
Toroslar’ın en yüksek zirvelerine sahip olan Aladağlar’daki milli parkta; yaban keçisi, yaban domuzu, kurt, çakal sansarın yanı sıra yırtıcı ve ötücü kuşlar yaşıyor.
Şalgam suyu, portakal reçeli ve çifte kavrulmuş Gar kahvesi dışında hediyelik seçeneğinin pek olmadığı Adana’da Amerikan Pazarı’nı tavsiye ediyoruz. Kentte ‘boşboşçu’ denilen bu pazarda İncirlik'te görev yapan ABD’li askerlere ve ailelerine ait ikinci el eşya satılıyor.
Her şehirde olduğu gibi Adana’da da bazı gündelik kelimeler yöre halkı tarafından kendilerine has yorumlanıyor. İşte bazıları...
Banadura: Domates
Naylon: Römork
Cülük: Civciv
Ganel: Su kanalı
Manık: Kedi yavrusu
Zibil: Çöp