Adana-Brussels
Yaklaşık Seyahat Mesafesi

Adana-Brussels
Yaklaşık Seyahat Süresi

Belçika’nın başkenti Brüksel, hiç şüphesiz Avrupa’nın en ilgi çekici şehirlerinden biri. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nden yer alan Grand Place, Brüksel Şehir Müzesi ve demir atomunun 165 milyon kere büyütülmüş halini yansıtan Atomium, Brüksel’de mutlaka görmeniz gereken yerlerin başında gelir. Brüksel uçuşları için şehirde bulunan iki havalimanından birini tercih edebilirsiniz. Şehrin 11 km kuzeydoğusunda bulunan Brüksel Havalimanı Brüksel’in ana havalimanı konumundadır. Şehirdeki diğer havalimanı ise merkeze 46 km mesafede yer alan Charleroi Havalimanı’dır. Her iki havalimanına da toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlanabilmektedir. Brüksel Havalimanı, şehir merkezinin yaklaşık 10 km kuzeydoğusunda bulunur. Belçika’nın başkenti Brüksel’e hizmet veren havalimanı 2014 yılında yaklaşık 22 milyon yolcu ağırlamıştır.
Brüksel Havalimanı'ndan şehir merkezine en rahat ve en ucuz ulaşım yolu tren yolculuğudur. Havalimanının zemin katında bulunan tren istasyonundan şehrin hemen hemen her bölgesine 5 farklı tren seferi yapılmaktadır. Bu trenlerle; Antwerp'e 37 dakikada, Brüksel Merkez'e 17 dakikada, Ghent'e 54 dakikada, Leuven'e 15 dakikada, Mechelen'e 11 dakikada, Mons'a 75 dakikada ulaşabilirsiniz. Tren biletleri için 8’li bilet tercih ederseniz bilet fiyatları yarı yarıya düşmektedir. Diğer bir şeçek otobüs seferleridir. Havalimanının 0. katında bulunan otobüs duraklarından hareket eden 3 farklı otobüs bulunmaktadır. A ve B platformlarından kalkan De Lijn otobüslerinin 272 ve 471 numaralı seferleriyle Kuzey Tren İstasyonu'na, 272, 471 ve 620 numaralı seferleriyle NATO bölgesine, 359 ve 659 numaraları seferlerle de Roodebeek Metro İstasyonu'na ulaşabilirsiniz. Ayrıca, istediğiniz bölgelere gidebileceğiniz otobüsleri belirtilen sefer numaraları ile şu şekilde bulabilirsiniz; Mechelen (681, 682 ve 683), Leuven (616, 651 ve 652), Vilvoorde (282, 621, 683,820 ve 821), Merchtem (821), Jette (820), Brussels Expo (820), Diegem (272, 282, 620 & 621), Haacht (660), Roodebeek (359), Groenendaal (830), Brucargo (272, 616, 651, 652, 659, 660, 681, 682, 683, 686, 820, 821 ve 830). C platformundan kalkan 12 numaralı MIVB/ STIB otobüsleriyle de yarım saat içinde Avrupa kısmına ulaşabilirsiniz. Tatil günlerinde ise aynı güzergah için 21 numaralı otobüs çalışmaktadır.
Şehir merkezine yaklaşık 45 km uzaklıkta bulunan Brüksel Charleroi Havalimanı, Brüksel'in ikinci havalimanıdır. Genellikle düşük bütçeli uçuşlar için kullanılır. Şehir merkezinden ortalama 1 saat süren bir yolculukla Brüksel Charleroi Havalimanı'na ulaşabilirsiniz. Brüksel Charleroi Havalimanı'na ulaşım için ilk sırada otobüs gelmektedir. Otobüs, Charleroi Havalimanı'na ulaşım için kullanabileceğiniz en uygun ve en kullanışlı seçenektir. Şehir merkezine ulaşım sağlayan 2 farklı otobüs bulunur. TEC otobüsleriyle Charleroi Tren İstasyonu'na gelebilir ve oradan şehir merkezine kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Ayrıca, Havalimanı Ekspresi (A Hattı)'ni kullanarak da Charleroi Güney Tren İstasyonu'na ulaşabilirsiniz. Brüksel’e gitmek için en doğru zaman hava durumu açısından incelemek gerekirse, soğuk bir iklim kuşağında yer aldığı için seyahat fikrinize göre değişmektedir. Özellikle hava sıcaklıklarının sıfırın altına indiği ocak-şubat aylarında sıkıntı yaşayabilirsiniz. Temmuz ayında bile 19 derece civarında olan şehir gezmek için kalın kıyafetler bulundurmanızı gerektirebilir. Maliyet açısından baktığımızda, havayolu şirketlerinin istatistiklerine göre Brüksel uçuşları için en ucuz uçak biletini alabileceğiniz dönemler Şubat’ın ilk haftası ile Kasım’ın son iki haftasıdır. Ağustos, Brüksel uçak biletinin en pahalı olduğu ay. Pazar en pahalı uçuşların olduğu, Perşembe ise en ucuz gündür.
Belçika yemeklerinde Fransız mutfağının etkisi görülse de kızarmış patates, bira, midye ve waffle, Brüksel’e seyahat edenlerin mutlaka tadına baktığı dört lezzet. Kızarmış Patates: Uçmadıkları ülke, gezmedikleri şehir kalmamış gurmelerin ortak kararı şudur, “Kalın dilimlenmiş, çifte kızartılmış, mayonez ve köri’yle soslanmış patatesteki lezzeti, fastfood’un anavatanı ABD’de bile bulamazsınız.” Kentin en meşhur patatesçisi Maison Antoine. Külahta isterseniz 2.60 Euro, dikdörtgen plastik kapta isterseniz 3 Euro. Ketçap ve mayonezin dışında Tartare Maison, Andalouse, Provençale gibi 19 çeşit sosla servis ediliyor. Her sos 0.70 Euro. Bira: Birbirinden farklı 400 biraları var. Marka altında yazan dubbel, tripel ve quadrupel ifadeleri biranın gücünün işareti. Dubbel yüzde 6-8, tripel yüzde 8.5-10, quadrupel yüzde 10’dan da büyük alkol oranına sahip biralar için kullanılıyor. En ünlüleri Leffe, Maredsous, Hoegaarden ve Duvel. Midye: Brüksel’de midye mevsimi Eylül-Şubat arası. Midyeyi buharda pişirip, içine farklı sebze, baharat ve aromalar katarak çeşitli şekillerde servis ediyorlar. Lüks restoranlarda da mahalle lokantalarında da yiyebilirsiniz. Waffle: Belçika usulü waffle yapım ve lezzet aşamasında ikiye ayrılıyor. Biri Liege, diğeri Brüksel… Brüksel usulü waffle daha hafif ve çıtır oluyor. Gözenekleri daha derin olur, pudra şekeriyle servis edildiği gibi çikolata, kremşanti ve taze meyveler de servis edilir.
Brüksel’de görülmesi gereken yerlerin başında Brüksel’in en ünlü ve hareketli meydanı Grand Place gelir. Konser ve kültürel organizasyonlar için kullanılan meydanda 300 yıllık İşeyen Çocuk Heykeli, kentin simgelerinden biri haline gelmiştir. Tenten'in babası Herge'den Red Kit'in yaratıcısı Maurice'ye kadar Brüksel dünya çizgi romanının tartışmasız başkenti. Aksesuar, replika ve desenlere kadar çok zengin bir koleksiyona sahip olan Çizgi Roman Müzesi’ni mutlaka gezin. Bir demir kristalinin 165 milyar kez büyütülmüş halinin tasvir edildiği Atomium her biri 18 metre çapında olan 9 bölümden oluşmaktadır. En üst katından Brüksel manzarasını seyredebilirsiniz. Saint-Michel Katedrali, Kraliyet Güzel Sanatlar Müzesi, Mini Europe, Belediye Sarayı, Borsa Binası’na da es geçmemenizi tavsiye ederiz.
Brüksel seyahatiniz için sizlere birtakım ipuçları hazırladık; Sokak ve cadde isimleri hem Flemenkçe hem de Fransızca yazıyor, iki adet tabela görürseniz kafanız karışmasın. Eğer gezmedik müze bırakmayacağım diyorsanız, bir adet Brussels Pass satın alın. Kullanım süresine göre ücreti artıyor fakat gezileriniz daha kârlı oluyor. Şehrin en turistik yerinde bir kahve yada bira için 3-3.5 Euro ödersiniz. Pazar günü her yer kapalı. Gezi planınızı ona göre yapın. Brüksel’de sevdikleriniz veya kendiniz için yapabileceğiniz alışveriş önerileri şu şekildedir; İşeyen Çocuk biblosu ve magneti her yerde buluna bilmektedir, Grand Place ve Kraliyet Sarayı heykelleri; Red Kitt, Şirinler, Ten Ten gibi hayali kahramanlara ait çizgi roman, kartpostal ve biblolar, el işi Düşes, Prenses, Rönesans adı verilen danteller sevdikleriniz veya kendiniz için tercih edebilirsiniz.
Çukurova'da bulunan Adana Şakirpaşa Havalimanı, sadece Adana'nın değil, Mersin ve Osmaniye gibi çevre illerdeki yolcuların da Türkiye'nin dört bir yanına seyahat ettikleri bir havalimanıdır. 1937 senesinde inşa edilen havalimanın iç ve dış hatlar terminali her sene pek çok yolcuya hizmet verir.
Havaş
Adana Şakirpaşa Havalimanı'na veya havalimanından şehre ulaşım, merkezin konumu sayesinde oldukça kolaydır. Havaş otobüsleri sizi şehrin merkezine kadar götürür. Adana Şakirpaşa Havalimanı Havaş servisi saatlerini ve detaylı bilgiyiHavaş'ın Adana web sayfasından edinebilirsiniz.
Taksi
Adana Şakirpaşa Havalimanı'ndan şehir merkezine taksi ile ulaşım hem kolaydır hem de ekonomiktir. Havalimanının taksi durağında günün her saati taksi bulmak mümkündür.
Otobüs
Adana Şakirpaşa Havalimanı'na veya havalimanından merkeze, ayrıca 135 sayılı Havalimanı-Balcalı seferini yapan belediye otobüsüyle de ulaşabilirsiniz. Adana Büyükşehir Belediye'sini web sitesi, otobüsün saatleri ve duraklarıyla ilgili bilgi vermektedir.
Temmuz ayında 43 dereceyi gören Adana’ya nisan ve mayıs aylarında gitmenizi öneririz. Bu tarihlerde şehrin portakal koktuğunu ve düzenlenen Portakal Çiçeği Festivali’nin büyük ilgi gördüğünü hatırlatalım.
En uygun fiyatlı uçak biletini bulmak için yapılan araştırmalara göre yurtiçi uçuşlarda son 21 gün kala fiyatlar yükselmeye başlayıp, son 15 gün kala ise iki katına kadar çıkabiliyor.
Kebabın ortaya çıkışıyla ilgili efsanelerden en ilginci; Çukurova bölgesinde kurulmuş Kizzuvatna adlı Hitit egemenliğindeki bir krallıkta yapıldığı ve 4 bin yıllık bir geçmişi olduğu… Adana kebabının olmazsa olmazı; erkek kuzunun kaburga ve but kısmının zırhla kıyılması... Kentin en iyi kebapçıları ise şunlar: Koço, Eyvan, Kolcuoğlu, Hasan Usta, Kebapçı Mesut, Kebapçı Adil, Eco’nun Yeri, Yüzevler, Onbaşılar.
Hem iştah açıcı hem de kolay sindirimin ilacı şalgam Adana’da su gibi tüketiliyor. ‘İçenbilir Hacının Şalgamı’, ‘Meşhur Kuruköprü Şalgamcısı Ali Göde’ şehrin en eski markaları.
Rendelenmiş buz, pişmiş nişasta, pudra şekeri ve şerbetten yapılan bu sokak tatlısı, son yıllarda restoran ve kafelerde sunulmaya başlandı.
Üç farlı yörenin unuyla açılan ince baklava hamurunun içine boz iç Antep fıstığı konup, yağda kızartılıp, soğuk şerbetin içine atılarak yapılan bu tatlı için Seyhan’daki Gönül Kardeşleri tavsiye ediyoruz.
Tamamen Adana’ya özgü olan bu yemek sakatatseverler için bulunmaz bir nimet. Koyunun dört midesinden biri olan şırdan, içine baharatlı pirinç doldurulup dikildikten sonra pişiriliyor. Sakatat demişken; Güney Paça Salonu’nda sumaklı beyin, Meşhur Kuruköprü Paça Salonu’nda kelle, dil yiyip çürük denilen yöresel çorbadan içebilirsiniz.
Seyhan ile Yüreğir’i birleştiren 310 metre uzunluğundaki köprü Roma döneminden kalmış olup, Adana’nın simgesi haline gelmiştir.
James Bond serisinin son filmi Skyfall’da Daniel Craig'in düştüğü sahneyle hafızalarda yer edinen 127 yıllık köprü, çok sayıda yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor.
4. yüzyıl sonlarına ait bir tapınağın zemin mozaiklerinin sergilendiği müze Yüreğir ilçesinde bulunuyor.
‘Eski Adana’ diye geçen bölgede bulunan çarşıda kalaycıdan bakırcıya, bileyciden tenekeciye, yemeniciden terziye pek çok zanaatkar faaliyet gösteriyor. Akşam dükkanlar kapandıktan sonra 6. Sokak’ta masalar kuruluyor, kebapçılardan mis gibi kokular gelmeye başlıyor.
Toroslar’ın en yüksek zirvelerine sahip olan Aladağlar’daki milli parkta; yaban keçisi, yaban domuzu, kurt, çakal sansarın yanı sıra yırtıcı ve ötücü kuşlar yaşıyor.
Şalgam suyu, portakal reçeli ve çifte kavrulmuş Gar kahvesi dışında hediyelik seçeneğinin pek olmadığı Adana’da Amerikan Pazarı’nı tavsiye ediyoruz. Kentte ‘boşboşçu’ denilen bu pazarda İncirlik'te görev yapan ABD’li askerlere ve ailelerine ait ikinci el eşya satılıyor.
Her şehirde olduğu gibi Adana’da da bazı gündelik kelimeler yöre halkı tarafından kendilerine has yorumlanıyor. İşte bazıları...
Banadura: Domates
Naylon: Römork
Cülük: Civciv
Ganel: Su kanalı
Manık: Kedi yavrusu
Zibil: Çöp